Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Dve prestižni priznanji za Klavdija Tutto

DATUM OBJAVE 14. oktober 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

Preteklo leto je bilo za našega mednarodno priznanega umetnika in častnega občana Mestne občine Nova Gorica Klavdija Tutto zelo uspešno, saj je prejel dve prestižni priznanji.

Avgusta 2020 je prejel priznanje za visoko kakovostno umetniško ustvarjanje, ki ga podeljuje ugledno združenje Socièté Académique Arts-Sciences-Lettres de France. Prejel ga je za umetniško delo in širjenje likovne kulture med narodi. Priznanje je prejela tudi njegova partnerka Klementina Golija. Socièté Académique Arts-Sciences-Lettres de France nagrade za visoko kakovostno umetniško ustvarjanje podeljuje že več kot stoletje. Glede na to, da Golija in Tutta nista francoska državljana, je prejeto priznanje zanju še večja čast.

Konec preteklega leta pa je Tutta v Kagawi na Japonskem v okviru mednarodnega festivala Utazu Art Award Biennale prejel nagrado mednarodnih kritikov. Žirija, ki ji predsedujeta prof. Akira Tetehata iz tokijske univerze »Univerza umetnosti Tama« in svetovno znani grafik in slikar Toshihiro Hamano, je prepoznala umetnikova dela z naslovom Mediteranska ljubezen 1. in 2. ter jih nagradila s tem prestižnim priznanjem.

 

Tutta se je prejšnji mesec skupaj s Klementino Golija v Parizu udeležil slavnostne podelitve, kjer je prejel visoko priznanje za kulturo in umetnost. Z Japonske pa je prejel tudi nagrado mednarodnih kritikov. Ob tej priložnosti so ga na mestni občini sprejeli in mu čestitali podžupanja Damjana Pavlica ter vodja oddelka za družbene dejavnosti Marinka Saksida in svetnik, ki je predlagal, da se Tutti podeli naziv častnega občana, Oton Mozetič.

Ob sprejemu je Klavdij Tutta podžupanji, Marinki Saksida in Otonu Mozetiču predstavil prejeta priznanja: »Priznanje, ki sem ga prejel v Parizu, je res prestižnega karakterja in ga tujcem težje podeljujejo kot Francozom. Dobili so ga res priznani znanstveniki, umetniki in literati iz različnih držav. Prav na mojem, likovnem področju, je odločalo 25 žirantov, vsak žirant je bil z druge države, z različnih celin. Izredno sem zadovoljen, da tudi drugi vidijo moje delo kot prispevek, ki je verjetno dovolj kvaliteten, da se mu podeli tako priznanje. Na Japonskem pa sem prejel priznanje mednarodne žirije na bienalu v  Kagawi. Ta nagrada pomeni, da odhajam naslednje leto za dva meseca na Japonsko, kjer sem gost Kagawe in mi bodo predstavili vse znamenitosti Japonske. Imel bom tudi samostojno razstavo v okviru festivala. Nagrajenec te nagrade ima pravico, da se samostojno predstavi znotraj tega festivala.«

Prejeta priznanja mu seveda pomenijo veliko: »Dajo ti nekega novega navdiha. Po prejemu teh priznanj se n nič spremenilo, jaz vse delam srčno kot prej. Sem pa seveda vesel teh priznanj. Mislim, da bom nadaljeval s tem ritmom, kot sem ga imel v dobro mene samega, v dobro skupnosti in mislim, da to je dobra pot, če to razumeš.«

Podžupanja Damjana Pavlica je po sprejemu povedala: »Zelo smo veseli, da na Mestni občini Nova Gorica gostimo našega umetnika Klavdija Tutto, še posebej zato, ker je v Parizu prejel tako prestižno priznanje, ki ga tujci težko dobijo. Mislim, da mu lahko res iskreno čestitamo za njegovo dosedanje delo in seveda tudi za naprej. V posebno čast nam je, da je danes z nami in seveda smo zadovoljni, da smo mu podelili tako prestižen naslov, kot je naslov časnega občana mestne občine. Menim, da si to zasluži, tudi zaradi vseh donacij, ki jih je poklonil našemu prostoru: Stari Gori, Kozari, na Kostanjevici je njegova kolekcija križev, da ne govorimo Goriškem muzeju. Klavdiju hvala za vse in veliko uspehov tudi v prihodnje.«

 

  

Foto: arhiv Klavdija Tutte