Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Predstavitev aleksandrink na Češkem

DATUM OBJAVE 22. december 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

Društvo za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink iz Prvačine se je v začetku decembra mudilo v Pragi, kjer jih je na slovenskem veleposlaništvu gostila Nj. eksc. Tanja Strniša. Obisk Češke so v društvu izkoristili za predstavitev aleksandrink, predstavili pa so tudi video (dostopen je na kanalu YouTube), v katerem nastopajo članice dramske skupine v izvirnih oblekah, ki ohranjajo zgodbe, anekdote in pogovorni jezik aleksandrink.

 

V strokovnem delu predstavitve, ki je potekal v sodelovanju s Filozofsko fakulteto Univerze Karlove v Pragi (doc. Alenko Jensterle Doležalovo) in Filozofsko fakulteto Masarykove univerze (mgr. Matejo Kosi, lektorico za slovenski jezik) sta sodelovali mag. Inga Brezigar Miklavčič in Alena Žochova z razlago svojega diplomskega dela Aleksandrinke – zgodovinski fenomen ženskega izseljevanja, ob katerem je izrazila tudi osebno doživljanje, ko se je kot Čehinja srečala s tem fenomenom.

V drugem, literarnem, delu srečanja je mag. Darinka Kozinc spregovorila o aleksandrinkah v slovenski literaturi ter pripravila primerjavo in utemeljitev, zakaj aleksandrinke niso bile Lepe Vide. Sledilo je branje odlomkov iz romana Les Slovenes (Dragana Marošević) in zanimiv pogovor z Nevo Leban, vnukinjo aleksandrinke.

Med udeleženci, med njimi so bili pretežno Slovenci, ki živijo na Češkem, je vladalo precejšnje zanimanje, saj je večina za ta pojav slišala prvič.

Društvo za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink na ta način prehaja meje vipavskih vasi in skrbi za vedenje o tem fenomenu, kot tudi za promocijo domačih krajev, zlasti pa Mestne občine Nova Gorica.

Pri izvedbi projekta je sodelovalo društvo Jožeta Plečnika in Društvo Slovenija Češka, ki ga vodi Alena Šamonilova.

 

  

Foto: Dragana Marošević