Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Vzdrževalna dela na drevoredu platan v Prvačini

DATUM OBJAVE 24. december 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

V decembru je Komunala Nova Gorica d. d. na podlagi strokovnega mnenja arborista svetovalca izvedla vzdrževalna dela na drevoredu platan v Prvačini.

Stanovalcem ob drevoredu namreč nevšečnosti povzroča stenica, t. i. platanina čipkarica, ki prezimuje pod lubjem dreves. Lubje predstavlja mrtvi del skorje, ki odpade samo po sebi, zato ustrezno odstranjevanje lubja ne povzroča poškodb na deblu. Odstranjevanje skorje omeji namnožitev v naslednjem letu in uniči stenice na prezimovanju.

Dvostrani drevored platan ima veliko zgodovinsko vrednost, saj naj bi bil glede na stare vire sajen okrog 1860–1870. Drevored je ob gradnji nove ceste proti cerkvi dal zasaditi tržaški zdravnik dr. Giovanni Gregorio Petrovich, ki se je po poroki s plemenito Julijo Grabitz za nekaj let preselil v sedanje župnišče v Prvačini. Po zaslugi velikega dobrotnika Gregorja Petroviča, doktorja medicine, je vas z drevoredom dobila pomemben kulturno zgodovinski pomnik vaške preteklosti in njenega demografskega razvoja v drugi polovici 19 stoletja. Drevored, ki je eden najlepših delov vasi, povezuje glavno cesto in vaški trg.

»Krasen je drevored od glavne ceste gori do vasi. Bogato košata, visoka drevesa podajajo si v zvezo veje ter tihotno med seboj šepetaje, hladijo popotniku znoj, ki tod gredoč strmi nad lepoto in krasoto prirode,« v časopis Glasu piše dopisnik leta 1875. »Zaradi tega ga moramo negovati in ohranjati za bodoče rodove,« so prepričani v Krajevni skupnosti Prvačina.

Odstranjevanje odmrlih plasti skorje iz debel dreves ter odstranjevanje odpadlega listja so za okolje najbolj sprejemljive metode zmanjševanje populacije platanine čipkarice.

Poleg odmrlega lubja se je odstranjevalo še bršljan ter ostale plezalke in debelne poganjke.

Odstranjevanje odmrle skorje platan je bila prva tovrstna aktivnost, ki se je izvedla v sklopu vzdrževanja dreves v občini.