Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Seja Sosveta za zagotavljanje večje varnosti občanov

DATUM OBJAVE 10. marec 2005
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Jakob Čeferin, direktor Policijske uprave Nova Gorica, je uvodoma povedal, da se stanje na področju varnosti na področju PU Nova Gorica le izboljšuje, čeprav morda v javnosti prevladuje drugačno mnenje. Statistični podatki policije, ki jih redno zbirajo, namreč kažejo v to smer. Tako je kriminaliteta že tretje leto v upadanju, problem pa v nekaterih primerih ostaja odkrivanje storilcev, saj bodisi ni prič, ali pa te ne želijo pričati. Prebivalci po njegovih besedah zelo občutijo pojave vandalizma. Tu ne gre za težje oblike kriminalitete, so pa zato po direktorjevih besedah za prebivalce zelo moteče. Prav tako je v upadanju število prekrškov na področju javnega reda in miru, narašča pa družinsko nasilje, čeprav je po Čeferinovem mnenju stanje podobno kot pred leti, samo da mu zdaj policija posveča večjo pozornost. Prav tako naj bi se stanje izboljšalo na področju prometne varnosti. V prometu je največ kršitev zaradi prevelikih hitrosti, vožnje pod vplivom alkohola in zaradi neuporabe varnostnega pasu.
Zaradi pojava vandalizma je Policijska postaja Nova Gorica v lanskem letu okrepila nadzor nad kritičnimi območji v mestu, direktor PU Nova Gorica pa je opozoril tudi na dejstvo, da kljub opozorilom policije ljudje vse prepogosto puščajo odprte avtomobile in ne poskrbijo za osnovno varnost.
Evgen Govekar, predstavnik za stike z javnostmi Policijske uprave Nova Gorica, je predstavil številne preventivne akcije policije, ki so že pokazale prve pozitivne rezultate. Zbrani so poudarili pomen teh akcij in svetovali, naj policija s temi akcijami vsekakor nadaljuje.
Malči Gabrijelčič, vodja Okrožnega državnega tožilstva v Novi Gorici, je povedala, da je število obravnavanih znanih storilcev kaznivih dejanj v letu 2004 ostalo enako kot leto prej, tudi struktura kaznivih dejanj ostaja podobna. Povedala je tudi, da se je bistveno zmanjšalo število mladoletnih storilcev. Dodala je še, da je večje število odkritih storilcev, ko gre za osebne spore, medtem ko je pri vandalizmih stanje drugačno. Pri slednjih je oteženo iskanje storilcev zaradi pomanjkanja izpovedi prič, velikokrat prič tudi ni.
Magdalena Krapež, sodnica Okrajnega sodišča v Novi Gorici, je opozorila na večjo pristojnost redarjev, inšpekcije in policije v skladu z novo zakonodajo.
Mestni svetnik Miran Müllner je na posvetu poudaril neučinkovitost policije pri odkrivanju ponarejevalcev denarja. Podal je tudi predlog, da policija glede na veliko umrljivost motoristov na naših cestah, izvede preventivno akcijo v klubih motoristov na Goriškem in pozval k osvetljenosti določenih kritičnih mest v mestu, kjer naj bi se po njegovih besedah točno vedelo, da se prekupčuje z drogami.
Mestni svetnik Cvetko Saksida pa je pozval k povečanju števila policistov, saj naj bi število policistov na tem območju v preteklih letih zmanjšali kar za 85.
Iztok Hönn, ravnatelj OŠ Šempas, je poudaril pozitivni učinek preventivnih akcij na šolah in potrdil učinkovitost zaščitnih ograj okoli šol.
Župan Mestne občine Nova Gorica Mirko Brulc je v zaključku poudaril velik pomen sodelovanja vseh institucij, od lokalne skupnosti do policije, izobraževalnih ustanov do društev, sodišča in drugih, saj bomo po njegovem mnenju le tako dosegli večjo varnost.