Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Govor župana Mirka Brulca ob današnjem podpisu pogodbe za ustanovitev Evropske pravne fakultete v Novi Gorici

DATUM OBJAVE 17. januar 2006
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Spoštovani
minister prof. dr. Dimitrij Rupel,
prof. dr. Boštjan Žekš, predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti ter predstojnik Politehnike,
prof. dr. Jurij Tasič, podpredsednik Sveta za visoko šolstvo,
predstavnika Videmske in Tržaške univerze
prof. dr. Maurizio Maresca in prof. Francesco Perone,
cenjeni Nicolo Fornasir, predsednik Konzorcija za razvoj univerzitetnega središča v Gorici,
spoštovani dr. Dimitrij Volčič, nekdanji senator in dr. Karl Bonutti, idejni vodja vzpostavitve univerze Evropske unije v tem prostoru in nekdanji veleposlanik pri svetem sedežu,
cenjeni sopodpisniki pogodbe,
dragi Vittorio Brancati, župan Občine Gorica,
župani sosednjih občin
spoštovani gostje!

Veliko več je mogoče narediti, ko ljudje presežejo stara nasprotovanja in združijo moči zato, da bi resnično nastalo nekaj novega, dobrega in razvojno naravnanega. Kdo se ne spomni vseh polemik glede sedeža Univerze na Primorskem, ko se je zdelo, da sta Koper in Nova Gorica popolnoma na dveh bregovih. Takrat se je vse sile napenjalo v eno samo pot, premalo je bilo razmisleka o sinergijah, ki lahko koristijo vsem.

Z nastopom mojega mandata sem si zadal nalogo, da bom poskušal v Novi Gorici nekaj narediti. Preveč je bilo neuresničenih projektov zaradi ujetosti in pomanjkanja odprtega razmišljanja. Skupaj z ljudmi, ki si prizadevajo za razvoj Goriške, smo združili moči in zdaj lahko s ponosom žanjemo prve uspehe.

Na Goriškem se že desetletje intenzivno razvija Politehnika, fakulteta, ki je tik pred tem, da pridobi status univerze. Pred dvema letoma pa je Mestna občina Nova Gorica skupaj s HIT-om in nekaterimi drugimi podjetji, ki se zavedajo, kako pomembna je naložba v znanje, ustanovila Visokošolsko in raziskovalno središče Primorske, znano tudi pod kratico VIRS. Ta ustanova pod vodstvom magistra Uroša Sakside uspešno privablja v Novo Gorico nove in specifične študijske programe, ki bodo pomenili kvaliteten in enkraten preskok v slovenski študijski ponudbi. Z Univerzo na Primorskem nam je preko VIRS-a uspelo vzpostaviti odlično sodelovanje in tako bo že jeseni svoje prve študente dobila višja šola za medicinske sestre. To šolsko leto pa prav tako s pomočjo VIRS-a poteka študij strojništva.

Naša skupna prizadevanja bo nedvomno kronala Evropska pravna fakulteta v Novi Gorici. Moram priznati, da sem izjemno vesel tega trenutka. Posebej zato, ker sem prepričan, da je prav Nova Gorica kot mesto ob meji, mesto, ki je v Evropi in širše med drugim znano po odličnem čezmejnem sodelovanju s sosednjo Gorico, idealno mesto za delovanje tovrstne fakultete. Na tem področju so se stoletja mešali različni narodi, zdaj ga poseljujemo Slovenci skupaj z Italijani in Furlanu onkraj meje. Naša vsakodnevna soočanja, sobivanje, ki je povezano s tem, da skupaj skušamo zaživeti bolje, pravičneje in v prijateljskem vzdušju, daje temu prostoru poseben pečat. Sosednja Gorica je že znana po odlični diplomatski šoli, goriško univerzo obiskuje veliko študentov, ki skupaj oblikujejo utrip sosednjega mesta. S pridobitvijo te izjemno zanimive študijske smeri v Novo Gorico, pa sem prepričan, da bomo v našo sredino sčasoma pritegnili tudi tuje študente in zamejce, ki že nekaj let izražajo željo po tem, da bi imeli možnost študija v bližini njihovega doma.

Goriška, občina in mesto Nova Gorica pa se tudi sicer skokovito razvijajo. V zadnjih treh letih skupaj z mestnimi svetniki pospešeno ustvarjamo prostorske pogoje za čim lažjo gradnjo in razvoj mesta. K nam prihajajo veliki trgovci, ki bodo v kratkem ponudili konkurenčno ponudbo, obenem pa prispevali tudi k infrastrukturnemu razvoju mesta. V središču mesta bo zrasel poslovno-stanovanjski Eda Center, posvečen prvemu avstroogrskemu letalcu Edvardu Rusjanu, na katerega smo upravičeno ponosni. Goriški se obeta gradnja ogromnega turistično-igralniškega kompleksa, ki bi prinesel številna delovna mesta in možnost zaposlitve tudi visokoizobraženim prebivalcem našega prostora. Mesto se vse bolj preoblikuje tudi na področju infrastrukture. Bistveni premiki se kažejo tudi na področju družbenih dejavnosti, ki jim v upravi posvečamo posebno pozornost. V Solkanu nastaja kajak center, ki bo odprl številne možnosti za bogato ponudbo športnega turizma. Naj omenim še enega najvidnejših dosežkov. Goriška je po desetletjih pričakovanj dobila moderen večnamenski športni center. Vse te pridobitve v mestu nedvomno prispevajo tudi h kvalitetnejšemu preživljanju prostega časa, tako da sem prepričan, da bodo njihovi obiskovalci tudi bodoči študentje. Pred nami pa so že nove naloge, najprej si želimo zgraditi univerzitetni kampus, ki je glede na razvijanje mesta v univerzitetno središče, nujno potreben. Vsi ti dejavniki razvoja kažejo na prebujanje mesta in odločno željo po tem, da postane močno in uspešno regijsko središče.

Pozdravljam torej nastanek Evropske pravne fakultete v Novi Gorici in ji želim na mnoga leta in uspehe.

Ob koncu pa bi rad povedal še to, da smo bodočim študentom in tistim, ki že pridno nabirajo znanje na Goriškem, pripravili uporabno popotnico – Študentski vodnik po Novi Gorici, ki jedrnato in uporabno predstavi tisto, kar običajno zanima študente v mestu. Gre za prvo izdajo, ki jo bomo v prihodnjem letu še nadgradili, tudi s pomočjo odziva študentov, ki jo bodo vzeli v roke. Naj jim bo to dobrodošlica v našem mestu. Hvala.