Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Center tehniške dediščine v Lokovcu

DATUM OBJAVE 01. april 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica

Lokovec je zelo poznan po kovaški obrti, ki je včasih dajala kruh marsikateri hiši v kraju. Lani je po več kot dveh desetletjih od zamisli o zbiranju, ohranjanju in predstavitvi tehniške zapuščine tako v Lokovcu zaživel Center tehniške dediščine.

V nadstropju nekdanje šole je urejena razstava o kovaštvu in etnološki dediščini, na stopnišču je urejena stalna razstava o smolarstvu, osrednji prostor pa je namenjen predstavitvam, izobraževanjem in občasnim razstavam.

Kot je povedal predsednik Kulturno turističnega društva Lokovec Miroslav Šuligoj Bremec, so z lanskim obiskom zadovoljni. Poleg obiskovalcev in goriškega okolja, so gostili obiskovalce iz Ljubljane, Maribora, Ptuja, Bosanskega Broda, Čedada, Liona, Kranja, Krope, Škofje Loke, Cerknice, Rakeka, Kamnika … Vodenih ogledov je bilo za 161 obiskovalcev, poleg tega pa so muzej oz. center obiskali gostje v času javnih prireditev (Kovaški odmev, Slavnost ob 30. letnici osamosvojitve, Ariqui 2021). Med pomembnejšimi obiskovalci je bila Zofija Krek Klemen, prva ženska veleposlanica Jugoslavije v ZDA.

»Obiskovalci so nad tem, kar ponujamo, presenečeni. Poleg lično urejenega centra si ogledajo muzej kovaštva in spominsko sobo pokojnega škofa Metoda Piriha. Za podroben ogled si je potrebno vzeti več kot uro časa, saj za vsakem predmetom je skrita zgodba, ki odstira preteklost,« je povedal Miroslav Šuligoj Bremec in dodal: »Živimo  v času velikih sprememb, tako da se morajo tudi kriteriji pričakovanj podrediti duhu časa. Vsekakor število obiskovalcev in dogodkov v Centru tehniške dediščine niso edino merilo, ampak nam je pomembno, koliko bodo te dejavnosti v centru vplivale na lokalno skupnost in imele vpliv na turistično ponudbo celotne planote. Z letošnjim sodelovanjem na sejmu Alpe-Adria, ki se ga je udeležilo naše Kulturno turistično društvo Lokovec, pa smo združili še nekatere ponudnike na planoti, tako da se vloga Centra tehniške dediščine počasi gradi.«

V Lokovcu snujejo tudi že načrte za letošnje leto. Rezervirano imajo že izvedbo celodnevnega programa za Društvo otroci Triglava, tabornike, učence OŠ Čepovan, celodnevno pravljičarsko delavnico v sklopu JSKD. Načrtovanih je več razstav, prva bo že ob velikonočnem pohodu na Lašček, ki jo pripravljajo z učenci OŠ Čepovan, v nadaljevanju bodo gostili rezbarsko društvo iz Solkana z razstavo rezbarij in FS Kal nad Kanalom z razstavo ob 10. letnici delovanja društva. V načrtu imajo nekaj predavanj, med drugim pogovor z Zofijo Krek Klemen, prvo žensko veleposlanico Jugoslavije v ZDA, v načrtu imajo etnološke delavnice ter bogato dogajanje ob poletnem prazniku Kovaški odmev.

Z letošnjim letom poskusno začnejo z urnikom rednega odprtja, in sicer ob nedeljah med 10. in 16. uro (od 24. 4. 2022 do 30. 9. 2022), ostale dni bo obisk mogoč po predhodni najavi.

 

Center tehniške dediščine v Lokovcu  Zofija Krek Klemen, prva ženska veleposlanica Jugoslavije v ZDA.

DESNO: Lani je bila med pomembnejšimi obiskovalci Zofija Krek Klemen, prva ženska veleposlanica Jugoslavije v ZDA.

Center tehniške dediščine v Lokovcu