Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Ključne informacije za begunce odslej tudi v ukrajinščini

DATUM OBJAVE 01. april 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica

Na naši spletni strani so odslej ključne informacije, ki jih potrebujejo begunci ob prihodu v Slovenijo, objavljene tudi v ukrajinskem jeziku. Med njimi je mogoče najti tako oblike pomoči na državni ravni kot na območju novogoriške mestne občine. Državljani Ukrajine morajo v roku treh dni po prestopu meje z Republiko Slovenijo prijaviti svoje bivališče na pristojni policijski postaji (ob nastanitvi v hotelu in drugih nastanitvenih obratih za prijavo poskrbi gostitelj). To je tudi osnova za pridobitev vseh nadaljnjih pravic. Da bi beguncem nudili kar največ pomembnih informacij in usmeritev, podatke na spletni strani mestne občine sproti osvežujemo. Poleg tega pa se tedensko na mestni občini sestanejo predstavniki različnih institucij in nevladnih organizacij, ki v našem okolju nudijo pomoč beguncem. Kot so danes poročali prostovoljci in zaposleni, ki so največ v stiku z begunci, se najpogosteje soočajo s težavami pri prevajanju. V ta namen smo na novogoriški mestni občini že pridobili seznam prevajalcev iz ukrajinščine in ruščine, ki so pripravljeni pomagati pri prevajanju. Vsi, ki bi želeli priskočiti na pomoč, pa so še vedno dobrodošli. Začela sta se že prva dva tečaja slovenskega jezika za odrasle v organizaciji Ljudske univerze Nova Gorica, v torek, 5. aprila, pa bo ob 15.30 uvodni sestanek za tečaj slovenskega jezika za ukrajinske otroke in mladostnike v Mladinskem centru Nova Gorica. V Zdravstvenem domu Nova Gorica v soboto, 9. aprila, dopoldan pripravljajo sistematski pregled za vse ukrajinske otroke na našem območju.

Zdravstveni dom Osnovno varstvo Nova Gorica (Rejčeva ulica 4) zagotavlja za begunce iz Ukrajine primarno zdravstveno dejavnost v naslednjih ambulantah: Dispanzer za otroke in šolarje Nova Gorica, Borković Slavojka, dr. med.; Ambulante splošne in družinske medicine Nova Gorica Tina Mahkovič, dr. med., Ambulanta splošne in družinske medicine Dornberk Helena Dolinar Kante dr. med, Ambulanta splošne in družinske medicine Kojsko Eva Poljanec, dr. med., Ambulanta splošne in družinske medicine Kanal Matjaž Divjak dr. med., Ambulanta splošne in družinske medicine (ambulanta je v prostorih Doma upokojencev Nova Gorica) Polona Campolunghi Pegan, dr. med., Koncesionarja splošne medicine Medicina Mlinar in Zasebna ambulanta splošne medicine s koncesijo, dr. splošne medicine Robert Reljič, Dispanzer za ženske, prim. Bizjak Neda, dr. med. in Divjak Budihna Teja, dr. med., laboratorijska diagnostika v Hematološkem, urinskem in biokemičnem laboratoriju v Novi Gorici in v Hematološkem in urinskem laboratoriju v Šempetru. 

V Mladinskem centru Nova Gorica v okviru delovno operativne skupine "Nova Gorica, otrokom prijazno Unicefovo mesto" organizirajo brezplačni tečaj SLOVENŠČINE za ukrajinske otroke in mladostnike. Tečaj bo potekal ob torkih v Mladinskem centru Nova Gorica. Tečajniki bodo razdeljeni v manjše skupine, kar bo omogočalo posamezni skupini prilagojeno učenje slovenskega jezika. Uvodni sestanek za udeležence, kjer bo podrobneje predstavljen potek tečaja, bo v torek, 5. aprila, ob 15.30 v prostorih Mladinskega centra Nova Gorica, Bazoviška 4 (pod tribunami stadiona).

V Medobčinskem društvu prijateljev mladine za Goriško beguncem nudijo možnost obiskovanja ustvarjalnih delavnic ob ponedeljkih med 17. in 19. uro, druženja ob kavi in čaju ter za otroke obisk otroškega kotička z igračami in knjigami. Osnovne šole v novogoriški mestni občini trenutno obiskuje 15 otrok iz Ukrajine, prvi otroci so tudi že vključeni v vrtce, in sicer so jih najprej sprejeli v Vrtec pri Osnovni šoli Solkan. V srednjih šolah trenutno še ni povpraševanja po vpisu.  

V različnih nevladnih organizacijah se trudijo beguncem pomagati in jih usmerjati, pri čemer sodelujejo številni prostovoljci.

Ministrstvo za infrastrukturo je zagotovilo brezplačne prevoze za ukrajinske begunceBrezplačen prevoz v avtobusnem in železniškem medkrajevnem prevozu imajo potniki, ki predložijo ukrajinski potni list ali osebno izkaznico