Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Zaključevanje zimskih delovišč v Trnovskem gozdu

DATUM OBJAVE 06. april 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica

Zavod za gozdove Slovenije

 

Z 31. marcem se običajno zaključujejo zimska delovišča v Trnovskem gozdu. V preteklih mesecih je bilo v Trnovskem gozdu aktivnih 22 delovišč, 11 na trnovski in ravno toliko na predmejski strani Trnovskega gozda.

V tem trenutku je v celoti zaključenih 5 delovišč, ostala delovišča so še v fazi prevzemanja oziroma odpravljanja pomanjkljivosti, predvidoma bodo zaključena v naslednjem tednu. Les z začasnih  skladišč v gozdu bo odpeljan do konca aprila, do takrat bodo urejene tudi gozdne ceste, kjer se je vršila sečnja in spravilo. Pomembno je namreč, da so do postavljenega roka zaključena dela v gozdovih (sečnja in spravilo lesa) zaradi zmanjšanja poškodb gozdnega drevja in podmladka v času, ko se prične vegetacijsko obdobje.

V času do 30. aprila bosta na Trnovski planoti zaradi del v gozdu zaprti še dve gozdni cesti, in sicer:

  • Ovčarjev ovinek - Žaga,
  • odcep Goveji kal pri Lokvah.

Pod Ogradnico pri Trnovem (v oddelku 18037 v gozdnogospodarski enoti  Gorica) se bo v zasebnem gozdu izvajala strojna sečnja, ki se tudi v Sloveniji vse bolj uveljavlja. Na Trnovski planoti terenske in sestojne razmere omogočajo izvajanje strojne sečnje na največ tretjini površine. Sečnja in spravilo dreves s težkimi gozdarskimi stroji je sicer sprejemljivejša z vidika varnosti in zdravja pri delu, ob ustrezni pripravi in izvedbi del pa je  sprejemljiva tudi z vidika ekoloških in socialnih funkcij gozda, zlasti pri redčenjih iglastih gozdov smreke in bora.

 

Sušenje borovih poganjkov

V zadnjem času lahko opazimo kar nekaj borovih sestojev, ki kažejo znake sušenja. Večinoma gre za bolezen z imenom Sušica najmlajših borovih poganjkov, ki jo povzroča gliva Diplodia pinea. Posebej so občutljivi bori, ki so v stresu zaradi suše. Največkrat se posuši samo enoletni poganjek, v skrajnem primeru pa lahko tudi cela veja ali celo drevo. Ukrepanje, razen v primeru sušenja celotnih dreves, ni potrebno.

 

Kontakt za vprašanja:

Zoran Zavrtanik, ZGS, zoran.zavrtanik@zgs.gov.si, tel. 041 657 069

 

Strojna sečnja v borovih sestojih (foto: Helena Zorn)