Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Povezovanje Ambasade Češke republike in Mestne občine Nova Gorica

DATUM OBJAVE 12. april 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica

Jože Plečnik se je neizbrisno zapisal v zgodovino Prage in češke arhitekture – kot arhitekt Praškega gradu in cerkve Srca Jezusovega v četrti Vinohrady, pa tudi kot profesor na praški Umetnoobrtni šoli, kjer je vzgojil prek petdeset vodilnih čeških arhitektov. Na to pomembno poglavje Plečnikovega življenja in ustvarjanja opozarja razstava »Jože Plečnik in Praga«, ki smo jo danes odprli v avli Mestne občine Nova Gorica.

 

Razstava prikazuje bližino med češkim in slovenskim narodom, je izpostavil veleposlanik Češke republike nj. eksc. Juraj Chmiel. »Živeli smo v isti monarhiji, v Avstro-Ogrski, bili smo si zelo blizu, Čehi so velikokrat obiskovali Slovenijo, saj so tu delali in obratno. In primer tega je tudi Jože Plečnik. V Pragi in Češki republiki je cenjen zaradi arhitekturnih stavb, pa tudi zaradi drugega dela, ki ga je opravil, predvsem na praškem gradu ter v mestih Praga in Lany.«

Razstava v Novi Gorici je premieren prikaz Plečnikovega dela v Pragi in Češki republike v notranjih prostorih, je pojasnil veleposlanik Juraj Chmiel. »Imamo dve vrsti te razstave. Ena je zunanja in je nastala med epidemijo, ko so bila po vsej državi, pa tudi Evropi in svetu, zaprtja. Ljudje so si lahko na tak način vseeno vsaj zunaj ogledali razstave. Ta notranja izvedba razstave pa je zelo posebna. Ko sem bil v Novi Gorici, sem z županom govoril o postavitvi razstave, ampak zunanji paneli niso ustrezali naši razstavi. Predlagal sem, da bomo poskusili pripraviti notranjo razstavo, tako da zdaj imamo dve vrsti. Ena je še vedno zunanja, ki bo na ogled še v nekaterih drugih slovenskih mestih.«

Župan dr. Klemen Miklavič je po odprtju razstave izpostavil: »Ta razstava je lep skupen projekt Ambasade Češke republike in Mestne občine Nova Gorica. Od ideje do uresničitve je prišlo zelo hitro. Razstava daje lep signal, in sicer, da Nova Gorica ni provincialno mesto. Ambasada Češke republike se je odločila, da bo pri nas postavila razstavo o delu največjega slovenskega arhitekta, ki je pustil svojo sled v glavnem mestu Češke republike. Postajamo prizorišče tudi takšnih razstav, ki nimajo samo lokalnega značaja. Zato sem še posebej hvaležen zaupanju, ki ga je izkazal veleposlanik, zdaj že kar stalni gost pri nas. Ta razstava je ena od predhodnic tega, kar se bo pri nas še dogajalo. Postajamo prestolnica Evrope in Evropa se bo tukaj tudi predstavila.«

 

Razstava je do sedaj gostovala že v petih slovenskih mestih, v Novem mestu, Celju, Mariboru, Krškem in Ljubljani.

Na 22 panojih so predstavljeni najpomembnejši trenutki Plečnikovega ustvarjanja v Pragi in Češki republiki. Na začetku nas spomni na Plečnikovo prijateljstvo z ustanoviteljem češke moderne Janom Kotěro, ki se je porodilo v času njunega študija v mojstrski šoli prof. Otta Wagnerja na dunajski Akademiji likovnih umetnosti, in na opus, ki ga je Plečnik ustvaril v času svojega delovanja na Dunaju do leta 1911.

Največji del razstave je posvečen Plečnikovi veličastni prenovi Praškega gradu, kjer je v dialogu s predsednikom in ustanoviteljem republike Tomášem Garriguom Masarykom in njegovo hčerjo dr. Alice Masarykovo uredil eksterier in grajske vrtove, poleg tega pa opozarja na intervencije, s katerimi je Plečnik prispeval k današnji podobi ograde v letni rezidenci predsednika republike v Lánih.

Pozornost je namenjena tudi monumentalni sakralni zgradbi cerkve Srca Jezusovega na Vinohradih, s katero se je Plečnikovo udejstvovanje v Pragi zaključilo.

Omenjeni so tako Plečnikovi češki učenci, povečini znameniti predvojni in povojni arhitekti, ki so ostajali zvesti varuhi in promotorji Plečnikove dediščine tudi v težkih časih socialističnega obdobja, kot tudi Plečnikovi slovenski učenci na Univerzi v Ljubljani, ki so z ustvarjanjem v duhu svojega Mojstra prispevali k povojni podobi glavnega mesta Ljubljane.

Eden od panojev ponuja orientacijski zemljevid Ljubljane, na katerem so označene Plečnikove zgradbe, ki so posejane po slovenski prestolnici, hkrati pa spomni na nenavadno odmevnost Plečnikovega dela po vsem svetu.

 

Razstava je del praznovanja ob 30. obletnici Veleposlaništva Češke republike v Sloveniji in hkrati 150. obletnici rojstva Jožeta Plečnika. Nastala na pobudo in s podporo Uprave Praškega gradu v sodelovanju z Veleposlaništvom Češke republike v Ljubljani in založbo Foibos iz Prage. Avtor razstave je profesor Vladimír Šlapeta, grafično jo je pripravil Ondřej Grygar, prevedla pa Tatjana Jamnik.

 

Razstava bo v avli Mestne občine Nova Gorica na ogled do 5. maja 2022.

 

Jože Plečnik in Praga  Jože Plečnik in Praga  Jože Plečnik in Praga - Župan  Jože Plečnik in Praga  Jože Plečnik in Praga  Jože Plečnik in Praga  Jože Plečnik in Praga  Jože Plečnik in Praga

Foto: Mateja Pelikan