Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Potekajo še zadnje priprave pred največjim tekaškim spektaklom v Sloveniji

DATUM OBJAVE 28. april 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica

Med 6. in 8. majem 2022 v Vipavski dolini, spremljajte sedmo izvedbo gorskega ultramaratona Ultra Trail Vipavska dolina I feel Slovenia. Navijajte za najboljše gorske ultra tekače sveta ter uživajte v izjemni gastronomiji in naravnih danostih širšega območja Vipavske doline.

 

V Lanthierijevem dvorcu so glavni organizatorji, skupaj z župani in predstavniki turističnih destinacij, predstavili mednarodni tekaški dogodek UTVV I Feel Slovenia, ki se odvija po celotni Vipavski dolini in širšem prostoru Goriške in prvikrat v njegovi zgodovini prečka tudi državno mejo.

Letošnje leto je na dogodek prijavljenih rekordnih 1.400 tekačev iz 32 držav, kar postavlja UTVV I Feel Slovenia na prvo mesto med trail tekaškimi prireditvami. Tekmovalcem je na voljo 6 tekaških razdalj: Emperor 170 km (7.700 višinskih metrov), Centurion 107 km (5.500 višinskih metrov) , Gladiator 54 km (2.500 višinskih metrov), Legionar 30 km (1.600 višinskih metrov), Asterix 13 km (300 višinskih metrov) in netekmovalni 8 km pohod Obelix Hike and Wine (150 višinskih metrov), kjer bodo na svoj račun lahko prišli tudi pohodniki in ljubitelji lažjih pohodov ter izvrstne vipavsek kulinarike.  

Na razdalji 50 km Gladiator bo letos potekalo tudi državno prvenstvo v dolgem trailu pod okriljem Atletske zveze Slovenije. Maratonska preizkušnja pa je postavljena v dolino, kjer je leta 394 potekala ena najpomembnejših bitk poznega rimskega obdobja, Bitka ob Mrzli reki oziroma Bitka pri Frigidu.

 

»Velik športni dogodek, kot je UTVV, je ena izmed pomembnih točk na daljici, ki ima za končno točko jasen cilj, in sicer, da Vipavska dolina in brezmejni goriški prostor postaneta prepoznana kot tekaško pohodniška destinacija, kjer je doma športni turizem. Naravne danosti, odlične podnebne razmere, tradicija, specifičnost čezmejnega prostora, kulinarika … so naše konkurenčne prednosti, ki smo jih odločeni izkoristiti ter športnikom in rekreativcem ponuditi odlične pogoje za izvedbo odmevnih športnih prireditev in športnih priprav. Vse to udejanja tudi priznana tekaška prireditev UTVV, ki je zgodba povezovanja na eni strani, profesionalnega pristopa organizatorjev, na drugi strani pa entuziazma številnih prostovoljcev ob zavedanju, da se dokončuje tudi trajna označitev trase. Posebej pa veseli dejstvo, da bo ta tekaški spektakel prvič prestopil državno mejo, kar je dokaz več, da se somestje v duhu skupne prihodnosti šiva tudi na področju športa,« je povedal novogoriški podžupan Simon Rosič.

 

Potek Ultra Trail Vipavska dolina I feel Slovenia

Prvi ultra trail v Sloveniji se bo začel v petek, 6.maja v v stari rimski utrdbi Castra v Ajdovščini. Šest označenih tekaških poti je speljanih po stezah, utrjenih planinskih in drugih poteh, čez dih jemajoče razglede roba Trnovske planote, preko najvišje vzpetine te kraške planote, Golakov in naprej preko mogočnega Čavna. Trase potekajo mimo Lijaka vse do Svete Gore nad Novo Gorico in vodijo skozi vinograde, majhne vasice in pri tem prečkajo impozantno reko Vipavo in obiščejo smaragdno Sočo, ter se po južnih grebenih Vipavskih brd na koncu v epskem vzpon povzpnejo na Nanos. Tam tekači še zadnjič uzrejo poglede preko Julijskih Alp do Jadrana.

Gorski ultramaraton bo letos prvikrat potekal skozi dve evropski državi, saj jeErjavčevi ulici prečkali državno mejo, od koder jih trasa vodi na Goriški grad v Stari Gorici in se nato vrača po stezi na samostan Kostanjevica nazaj v Slovenijo. S sodelovanjem v ultra maratonski preizkušnji Mestna občina Nova Gorica in Občina Gorica (Comune di Gorizia), simbolno vstopata v dogajanje povezano z Evropsko prestolnico kulture, ki jo bosta obe občini gostili leta 2025.

Organizacijsko izjemno zahteven dogodek tako pomembno dviguje ugled destinaciji, hkrati pa v ospredje postavlja šport in aktivni turizem, kar je tudi ena glavnih promocijskih tematik slovenskega turizma za letošnje in prihodnje leto.

 

Vrhunski ultramaratonci v Vipavski dolini

Športni spektakel UTVV I Feel Slovenia si je po letih organizacije naredil ime med ljubitelji teka in od leta 2015 pa do danes postal največja vzdržljivostna tekaška preizkušnja v Sloveniji.

Na dogodku se pričakuje številne vrhunske tuje in domače atlete:  Gil Pintarelli in Donatello Rota (Italija), Santos Gabriel Rueda (Argentina), Marcin Swierc (Poljska), Claire Bannwarth (Francija) in tudi številne vrhunske slovenske tekače Marko Tratnik, Petra Tratnik, Martina Potrč, Marijan Zupančič, Aleš Žontar in druge. Med drugim se bo ekstremne športne preizkušnje udeležil tudi nekdanji vrhunski smučar Jure Košir.

V zgodovino presežkov UTVV I Feel Slovenia se je vpisal Poljak Roman Ficek, ki je najdaljšo progo Emperor lani pretekel v samo 20 urah in 24 sekundah. Za primerjavo, lani zadnji tekmovalec afričan Meheza Walla iz Toga, je za dolžino 160 kilometrov porabil 40 ur in 32 minut.

 

Med gorskim ultramaratonom bogat spremljevalni program

Ena najzahtevnejših tekaških prireditev v Sloveniji, ki združuje tekmovanja v gorskem in mestnem teku in spodbuja pohodništvo in tek v naravi, bo imela tudi bogat spremljevalni program.

Za glasbo in navijanje ob progi, hrano ter pijačo na kar 20 okrepčevalnicah, bodo poskrbela številna lokalna društva in kar 350 prostovoljcev. Gorski ultramaraton vključuje sodelovanje šestih občin (Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Gorica-Comune di Gorizia, Renče-Vogrsko, Miren-Kostanjevica), treh zavodov za turizem (Javni zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina, Zavod za turizem TRG Vipava, Javni zavod za turizem Miren Kras) in dvajsetih lokalnih društev, pri čemer glavno dogajanje gosti Občina Vipava s pričetkom sejemskega dogajanja na Glavne Trgu v Vipavi v petek 6.maja.

V spremljevalni program so vključeni vinarji in gostinci iz vasi po celotni trasi UTVV I feel Slovenia. V vasi Goče, ki se ponaša z največjim številom vinskih kleti na število prebivalcev,  bo tako skozi celotno tekmovanje za goste in spremljevalno osebje, organiziran ogled vinogradov, predstavitev kletarjenja, degustacija vin v izbranih kleteh ter predstavitev produkta Vinar za en dan, kjer si lahko gostje zmešajo čisto svojo steklenico Vipav’ca. 

Na Glavnem  trgu v Vipavi se bo odvijal UTVV BEER & BURGER FEST. V petek 6. maja bosta imela Alpinistično predavanje vrhunska alpinista in gorska vodnika Andrej in Marija Štremfelj, ki sta kot prvi zakonski par osvojila Everest.

V soboto 7.maja bodo obiskovalce zabavali člani skupine Batista Cadillac & Dack Janiels. V nedeljo 8.maja pa bo od  9:30 na relaciji Nova Gorica – Ajdovščina vozil Vinski vlak Vipavska dolina z omejenim številom mest. Vlak, ki oživlja opuščeno železniško progo, bo z eno gastronomsko izkušnjo vrhunskih lokalnih vin, osebno prisotnostjo vinarja, domačimi prigrizki, vodenim sprehodom po starem mestnem jedru Ajdovščine in postankom v Dornberku, odlično zaokrožil dogajanje športnega spektakla UTVV I feel Slovenia.

Generalni sponzor dogodka je AL!VE, glavni destinacijski sponzorji pa Slovenska turistična organizacija I Feel Slovenia, občine Vipava, Ajdovščina, MO Nova Gorica, Miren Kostanjevica in Renče Vogrsko. Posebna zahvala pa gre tudi partnerju Univerzi v Novi Gorici, ki omogoča uporabo prostorov v dvorcu Lanthieri.

 

Vse informacije o prihajajočem dogodku in o vsem spremljajočem dogajanju so na voljo na spletni strani www.ultratrail.si in na turističnem portalu www.vipavskadolina.si

 

Predstavitev prireditve  Glavni organizatorji  Udeleženci novinarske konference  Udeleženci novinarske konference  

 

Tekači na travniku  Tekači v vinogradu