Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Posvet na temo pravic oseb iz Ukrajine

DATUM OBJAVE 19. maj 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica

 

Včeraj smo na mestni občini pripravili posvet na temo pravic oseb iz Ukrajine. Udeležili so se ga različni deležniki, ki se v mestni občini srečujejo z begunci, jim nudijo pomoč ter skrbijo za njihovo oskrbo in integracijo.

 

Posvet je bil namenjen tudi beguncem in njihovim vprašanjem. Največ vprašanj je bilo s področja denarnih pomoči, za katere je pristojen urad in plačilo stroškov vrtca za tiste begunce, ki niso še pridobili statusa začasne zaščite.

Direktorica Urada za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj je Novo Gorico na posvetu izpostavila tudi kot primer dobre prakse glede pomoči ukrajinskim beguncem.

Podžupan Sašo Kogovšek je po posvetu izpostavil: »V Mestni občini Nova Gorica smo povezali vse ustanove, humanitarna društva in deležnike, ki beguncem nudijo pomoč. Prevzeli smo vso koordinacijo z zavodom za zaposlovanje, zdravstvenim domom, ljudsko univerzo in drugimi ustanovami, ki skrbijo za oskrbo in integracijo beguncev. Ravno zaradi dobre koordinacije se stvari ne križajo in informacije med nevladnimi, humanitarnimi društvi in ostalimi zavodi potekajo nemoteno. Pohvalili so nas, da smo se organizirali še preden je država uredila določene pravne podlage. Za begunce smo poskrbeli na tak način, da se pri nas, v našem okolju, počutijo kot doma.«

 

Posvet smo organizirali v sodelovanju z Uradom vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov, Visokega komisariata združenih narodov za begunce in Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja.