Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Predlagan nov vršilec dolžnosti direktorja Zavoda GO! 2025, v pomoč bo tudi županova delovna skupina

DATUM OBJAVE 23. junij 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Novogoriški mestni svet bo na jutrišnji izredni seji odločal o vršilcu dolžnosti Zavoda GO! 2025, za katerega župan dr. Klemen Miklavič predlaga dosedanjega vodjo njegovega kabineta Gorazda Božiča. Direktorica zavoda dr. Kaja Širok namreč prevzema funkcijo v Kabinetu predsednika vlade in župan želi, kot izpostavlja, zagotoviti nemoteno poslovodenje za ta pomemben projekt. Obenem je župan sprejel pobudo nevladnih organizacij in javnih zavodov s področja kulture v Novi Gorici, da oblikuje županovo delovno skupino, ki bo zagotovila skupno koordinacijo dela Zavoda GO! 2025 in drugih subjektov, ki so v proces EPK-ja vključeni zlasti na programski ravni. V skupini, ki jo bom vodil sam, bosta po dva predstavnika javnih zavodov s področja kulture, dva predstavnika nevladnih organizacij s področja kulture, skupen predstavnik gospodarske in obrtne zbornice ter bodoči vršilec dolžnosti Zavoda GO! 2025.

Načrte za nemoteno delovanje Zavoda GO! 2025 je župan dr. Klemen Miklavič predstavil na novinarski konferenci. Povedal je, da je bila odločitev o tem, da vodjo svojega kabineta predlaga za vršilca dolžnosti težka, saj bo na ta način izgubil pomembno osebo pri vodenju občine. »Vendar je«, kot je dodal, »projekt Evropske prestolnice kulture prioriteta mestne občine in zato moramo vanj osredotočiti najboljše, kar imamo in znamo.« Predlaganega vršilca dolžnosti bodo na jutrišnji izredni seji novogoriškega mestnega sveta potrjevali mestni svetniki.  

Gorazd Božič je dolgoletni kulturni delavec, ki je deloval ne le na Goriškem, ampak tudi v vseslovenskem in čezmejnem prostoru. Že leta 1996 je bil med ustanovitelji Glasbenega društva NOVA, deloval je kot producent za številne komorne skupine in orkestre. Bil je izvršni producent mednarodnih glasbenih tekmovanj in orkestrskih šol. Je violist ter univerzitetni diplomirani inženir gradbeništva s strokovnim izpitom za vodenje projektov na tem področju. V svoji stroki je delal sedem let, potem pa se je v celoti posvetil delu v kulturnem sektorju. Na področju kulturnega managementa se je izpopolnjeval na Akademiji milanske Scale. Na kulturnem področju je deloval do leta 2019, ko je postal vodja Kabineta župana. Župan Miklavič izpostavlja, da je Gorazd Božič tesno sodeloval že pri pripravi kandidature obeh Goric za EPK 2025 in ves čas bdel nad projektom, zato po njegovih besedah ne bo nepotrebne izgube časa z uvajanjem v projekt. V kolikor bo Gorazd Božič na jutrišnji izredni seji mestnega sveta potrjen, bo na to mesto imenovan do imenovanja direktorja zavoda, vendar največ za eno leto.

Marjan Zahar, predsednik Sveta Zavoda GO! 2025, je povedal: »Z dosedanjo direktorico zavoda dr. Kajo Širok smo po njenem podanem odstopu podpisali sporazum o prenehanju delovnega razmerja. Po sprejetju spremenjenega odloka na mestni občini bo kadrovska komisija mestnega sveta predlagala razpis za novega direktorja Zavoda GO! 2025. V svetu zavoda pričakujemo, da bo razpis objavljen še to poletje.«

Poleg potrjevanja novega vršilca dolžnosti zavoda bodo mestni svetniki na jutrišnji izredni seji sprejemali še spremembo Odloka o ustanovitvi javnega zavoda GO! 2025 – Evropska prestolnica kulture, s katerimi bi iz pogojev za imenovanje direktorja javnega zavoda umaknili pogoj znanja italijanskega jezika, saj, kot je pojasnil župan, ta pogoj zožuje nabor možnih kandidatov za direktorja zavoda. Tako bi kot pogoj ostala znanje slovenskega jezika in znanje angleškega jezika na višji ravni.

Na predlog nevladnikov bo župan imenoval tudi delovno skupino, s katero bo po njegovem mnenju zagotovil večjo vključenost nevladnih organizacij in javnih zavodov s področja kulture v program Evropske prestolnice kulture. Imenovanje delovne skupine bo dr. Klemen Miklavič predlagal tudi bodočemu županu oziroma županji Občine Gorica (I), saj bi bilo tako, kot dodaja župan, omogočeno posvetovanje zavoda GO! 2025 in EZTS-ja tudi z goriškim nevladnim sektorjem in kulturnimi institucijami.

Pavla Jarc, direktorica Kulturnega doma Nova Gorica, je poudarila: »V javnih zavodih smo pobudo za ustanovitev delovne skupine, ki je prišla s strani nevladnikov, takoj sprejeli. Zavedamo se, kako je pomembno, da čim prej dobimo direktorja in umetniškega direktorja s polnimi pooblastili ter ključne koordinatorje za posamezna umetniška področja, da lahko nemudoma začnemo delati na programskih vsebinah EPK-ja.»

Tadej Stolič, predstavnik nevladnih organizacij, pa je izpostavil: »Nevladniki se bomo vključili zelo demokratično. Stičišče nevladnih organizacij BiT Planota, ki skrbi za celoten nevladni sektor, ne samo kulturni, bo v petek, 24. junija, razpisalo razpis, na katerega se lahko prijavijo vse nevladne organizacije, samostojni kulturniki in ustvarjalci. Sočasno bomo skušali iskati konsenz skupaj z javnimi zavodi, da privabimo čim boljše kandidate, ker zelo odgovorno pristopamo k tej delovni skupini. Da nato preidemo v dober tok, da se čim prej postavita strokovni in programski svet, da zavod dobi tudi kulturno menedžersko operativo.«

 

župan dr. Klemen Miklavič   Marjan Zahar, predsednik Sveta Zavoda GO! 2025

Pavla Jarc, direktorica Kulturnega doma Nova Gorica   Tadej Stolič, predstavnik nevladnih organizacij

Tadej Stolič, Pavla Jarc, dr. Klemen Miklavič, Marjan Zahar   Tadej Stolič, Pavla Jarc, dr. Klemen Miklavič, Marjan Zahar

Foto: Klub Zagon