Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Napovedujemo: Mednarodni festival sodobnega plesa Visavì Gorizia

DATUM OBJAVE 21. julij 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica

Združenje Artisti Associati iz Gorice (I) med 12. in 16. oktobrom 2022 v Gorici in Novi Gorici organizira VISAVI’ Gorizia Dance Festival – mednarodni festival sodobnega plesa. Letošnjo izvedbo festivala je danes na novinarski konferenci v gledališču Verdi v Gorici v prisotnosti podpornikov in partnerjev projekta predstavil njegov umetniški direktor Walter Mramor.

 

 

Plesni festival Visavì Gorizia je prvi mednarodni čezmejni festival sodobnega plesa v Gorici in Novi Gorici, ki ga društvo Artisti Associati organizira v sodelovanju z občinami Gorica, Krmin in Gradišče. Mednarodno partnerstvo vključuje SNG Nova Gorica in mrežo plesnih društev Pan Adria (Slovenija, Hrvaška, Italija).

Festival se je prvič predstavil med pandemijo leta 2020 in v dveh letih je uspel razviti lastno, svojevrstno identiteto, s katero je postal prepoznaven po celotni Italiji, vedno bolj ga pa spoznavamo tudi v Sloveniji in drugod po Evropi.

Posebnost plesnega festivala je njegova čezmejna razsežnosti. Povezovanje obeh mest je v svojem nagovoru na novinarski konferenci izpostavil tudi novogoriški župan dr. Klemen Miklavič: »Imamo močan skupen imenovalec in močno skupno vizijo. Ples je tisto umetniško izražanje ustvarjalnosti, ki ne pozna razlik. Je izražanje, ki je skupno, je jezik, ki ga vsi poznamo in je tista prednost, ki jo imamo v našem urbanem prostoru.«

Skupni cilj za rast in razvoj festivala predstavlja tudi naziv Evropske prestolnice kulture 2025. Festival bo k temu cilju prispeval tako, da bo dodatno krepil sodelovanje in spodbujal kroženje občinstva. EPK pa je tudi spodbuda za nadaljnjo rast festivala, ki se sedaj začenja uveljavljati na nacionalni in mednarodni ravni.

Evropsko prestolnico kulture je izpostavil tudi novogoriški župan: »Iz programa festivala sta vidna dva ključna elementa, ki nakazujeta na to, da Evropska prestolnica kulture ni več samo v fazi priprave, ampak je že v fazi uresničevanja oziroma že nakazuje tisto, kar je naš temelji cilj. To je, da povežemo urbano območje obeh Goric, zlasti na področju kulturnega ustvarjanja. V programu je to vidno predvsem skozi mešani program v smislu ustvarjalcev, drugi vidik je uporaba kulturne infrastrukture, prizorišč na obeh straneh meje. Naša moč na področju kulturne privlačnost za ustvarjalce je prav v tem, da združujemo vire v obeh urbanih območjih.«

 

Nagovor novogoriškega župana na novinarski konferenci

 

Program:

  • 12. oktober 2022: baletna predstava SOUL CHAIN koreografinje Sharon Eyal (Gledališče Verdi v Gorici)
  • 13. oktober 2022: PASOLINI - FUOCHI SEGRETI Monice Casadei za Artemis Danza (SNG Nova Gorica)
  • 14. oktober 2022:
    • predstava SYMPÒSION Giovannija Leonarduzzija po izboru network Pan Adria (Kulturni dom v Gorici)
    • »udarni solo« HERES: NEL NOME DEL FIGLIO/ V IMENU SINA Ezia Schiavullija  (SNG Nova Gorica)
  • 15. oktober 2022:
    • MEMENTO Nyka Piscopa (Kulturni dom Gorica)
    • PREMIÈRE v izvedbi Balletto di Roma pod podpisom Andrea Costanza Martinija (Gledališče Verdi v Gorici)
  • 16. oktober 2022: VISAVI’ EXPERIMENTAL CONTEST z gosti iz slovenskega MN Dance Company (SNG Nova Gorica)

Program festivala je dostopen na www.goriziadancefestival.it.

 


 

Visavì Gorizia Dance Festival podpirajo: Mestna občina Gorica in Mestna občina Nova Gorica, Dežela Furlanija Julijska krajina, SNG Nova Gorica, Fundacija CaRiGo, Deželni center za gledališče FVG.