Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Razstava zmagovalnih rešitev na arhitekturnih natečajih

DATUM OBJAVE 26. oktober 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica

V petek, 28. oktobra 2022, bo ob 16. uri na Kidričevi ulici v Novi Gorici med občinsko stavbo in restavracijo Vrtnica odprtje razstave »Ko gradimo odlično, gradimo z javnim natečajem: razstava zmagovalnih rešitev na arhitekturnih natečajih ZAPS v letih 2009–2021«. Razstava nudi pregled 92 zmagovalnih rešitev na javnih natečajih, organiziranih v Sloveniji od leta 2009 do danes. Številni projekti so bili v tem času že realizirani in so predstavljeni v svoji končni, izvedeni obliki. Pomemben del razstave je prikaz statističnih podatkov o javnih investicijah, za katere je bil v začetni fazi izveden javni natečaj. Predstavljeni so podatki o trajanju projektov, njihovih stroških in uspešnosti ter tudi izkušnje naročnikov z javnimi natečaji. Razstavo organizira Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) in je namenjena analizi uspešnosti natečajnih postopkov, njihovi promociji in promociji javnih naročnikov, ki natečaje največ uporabljajo. Med predstavljenimi projekti jih je kar pet, ki so potekali na območju severnoprimorske regije. Razstava bo na ogled do petka, 25. 11. 2022.

Pri organizaciji razstave nam je prijazno priskočila na pomoč Mestna občina Nova Gorica.

Razstavo bosta odprla:

- dr. Klemen Miklavič, župan Mestne občine Nova Gorica

- Vlado Krajcar, generalni sekretar Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije

Slike iz razstave.

Ob dvajsetletnici svoje natečajne dejavnosti Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) organizira drugo pregledno razstavo natečajne prakse. Osrednji del razstave je namenjen pregledu zmagovalnih elaboratov na javnih natečajih, organiziranih v drugem desetletju natečajne dejavnosti ZAPS. Ker so bili številni natečaji uspešno realizirani, so projekti predstavljeni v različnih fazah, s čimer je nazorno prikazan razvoj od osnovne ideje do končnega cilja, izvedbe natečaja. Predstavljene so rešitve, ki so jih ocenjevalne komisije, sestavljene iz predstavnikov naročnikov in ustreznih strok, prepoznale kot najboljše.

Med razstavljenimi natečaji jih je bilo kar pet razpisanih na območju severnoprimorske regije:

  • Medpodjetniški izobraževalni center v Novi Gorici; 2010
  • Pasivne hiše širšega območja Posočja, 2011
  • Zdravstveni dom Nova Gorica, faza III, 2017
  • Brv čez Sočo, 2018
  • Športna dvorana Bovec, 2019

Na dan otvoritve razstave Društvo primorskih arhitektov v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine organizira voden ogled nosilnih elementov arhitekturne in urbanistične identitete Nove Gorica, in sicer ob 13. uri pri spomeniku urbanizma mesta Novo Gorica na Bevkovem trgu.