Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Akcija zbiranja oblačil za novorojenčke v šempetrski porodnišnici

DATUM OBJAVE 02. marec 2023
VIR Mestna občina Nova Gorica

V šempetrski porodnišnici se je lani rodilo 501 otrok. Porodnišnica je edina v regiji, tu se prvič spoznajo s svetom otroci od Bovca do Ajdovščine. Vsako leto se porodnišnica posodablja, nazadnje s prenovo sob za mamice in dojenčke in sobami za alternativni porod. Veliko število otrok zahteva tudi veliko število oblačil. Ta se za porodnišnico perejo na visokih temperaturah, zato se prej uničijo kot doma.

Zato v duhu solidarnosti, trajnosti in varovanja okolja mamice organizirajo dobrodelno akcijo zbiranja oblačil za novorojenčke šempetrske porodnišnice Medo Bruno. Zbirajo nova in oblačila iz druge roke. Oblekice bodo zbirali med 6. in 12. marcem 2023, nato jih bodo odpeljali v porodnišnico v Šempetru.

Zbirna mesta:

- GORIŠKA KNJIŽNICA FRANCETA BEVKA
Trg Edvarda Kardelja 4, Nova Gorica
pon - pet, 07.00 - 19.00
sob, 08.00 - 13.00

- MESTNA OBČINA NOVA GORICA
Trg Edvarda Kardelja 1, Nova Gorica
pon - pet, 09.00 - 19.00

- MOSTOVNA
Cesta IX. korpusa 99a, Solkan
pon - pet, 16.00 - 19.00

- CARINARNICA
Erjavčeva ulica 51, Nova Gorica
pon - pet, 15.00 - 18.00

- HUMANITARNO DRUŠTVO KID
Ulica Gradnikove brigade 9, Nova Gorica
pon - tor, 13.00 - 17.00
sre - pet, 09.00 - 13.00

PO POŠTI:
MEDO BRUNO (EVA SUŠNIK)
POŠTNO LEŽEČE
5101 NOVA GORICA

Zbirajo:
- bodije,
- pajacke,
- hlačke s stopali,
- majčke na preklop,
- žabice,
- jopice,
- nogavičke.
v najmanjših številkah do vključno velikosti 56.
Zbiramo tudi:
- plenice za široko povijanje
- tetra plenice.

Zbirna mesta:

- Mestna občina Nova Gorica (pritličje, pri dvigalu)
pon - pet 9.00 – 19.00
- Goriška knjižnica Franceta Bevka (pritličje)
pon - pet 9.00 – 19.00
- Mostovna
pon - pet 16.00 – 19.00
- Carinarnica
pon - pet 15.00 – 18.00
- Humanitarno društvo KID
pon, tor 13.00 – 17.00
sre-pet 9.00 – 13.00
- Po pošti
Medo Bruno (Eva Sušnik)
Poštno ležeče
5101 Nova Gorica


ZAKAJ MEDO BRUNO ZBIRA OBLAČILA
Ta akcija je nastala po dveh porodih v šempetrski bolnišnici. Obe porodni zgodbi sta pozitivni, obe mami sta presrečni in oba otroka lepa. En otrok se je rodil zelo velik, s 57 centimetri, drugi pa je tudi hitro rasel. Obe mami sta se skrbno pripravljali na prihod novega člana, tudi z nakupi oblačil.
Ko pa sta dojenčka prišla, nekaterih oblekic sploh nista uspela obleči, ker sta jih takoj prerasla. Tako se mame sčasoma znajdejo s kupi otroških oblačil. Zato so menjave, nakupi iz druge roke, posojanje in podobno že stalna praksa med mamicami.

Zato sta prišli na idejo, da bi v duhu trajnostnega pristopa, preusmerili stvari, ki se jih ne potrebuje, tja, kjer bi jim prišli še prav. Najmanjša oblačilca potrebujejo samo v porodnišnicah, kjer dojenčki preživljajo prve dni življenja.
Po bolnišnicah je zaradi higiene praksa, da se ves tekstil pere na visokih temperaturah, zato se oblačilca hitreje uničijo in razparajo kot doma. Zato sta povezali dve točki, kupe najmanjših oblekic pri mamah doma in možnost ponovne uporabe v porodnišnici. To je okolju bolj prijazno kot kupovanje vedno novih oblačil.

SPOROČILO ŠEMPETRSKIH BABIC
"Veselimo se te čudovite akcije in jo povsem podpiramo tudi zato, ker gre za ponovno uporabo. Z veseljem bomo sodelovale z Medom Brunom."

Plakat, ki promovira akcijo zbiranja oblačil za novorojenčke "Medo Bruno"

Plakat, na katerem piše, kaj vse se zbira za novorojenčkePlakat, na katerem piše, kaj vse se zbira za novorojenčkePlakat, na katerem piše, kje se zbirajo oblačila in ostali pripomočki za novorojenčke