Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Podelitev priznanj Civilne zaščite za Severno Primorsko

DATUM OBJAVE 04. marec 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica

V torek, prvega marca, smo obeležili dan Civilne zaščite, v sklopu katerega je Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje podelila nagrade in priznanja Civilne zaščite za leto 2021.

Podelitev priznanj za šest občin ožjega goriškega prostora pa je v četrtek potekala pri Pomniku miru na Cerju.

Poveljnik CZ za Severno Primorsko mag. Samo Kosmač je podelil šest priznanj: plaketo CZ, zlati znak CZ ter dva srebrna in dva bronasta znaka CZ.

 

Bronasta znaka CZ sta prejela Martin Abramič in Matic Leban, srebrna pa Ivan Gregorič in Dean Bizjak. Zlati znak je prejel Ivan Hvala, plaketo pa je že na državni slovesnosti prejelo Društvo za podvodne dejavnosti »Soča« Nova Gorica.

 

Bronasti znak Civilne zaščite

Martin Abramič je že od leta 2008 pripadnik državne enote za varstvo pred NUS (neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi). V tem obdobju je sodeloval na več kot 500 intervencijah pri odstranjevanju teh nevarnih ostankov vojn. Neprecenljiva je tudi njegova pomoč v lokalnem okolju, ob nesrečah večjega obsega, ki so v preteklosti večkrat prizadele severnoprimorsko regijo. Kot prostovoljec je vedno pripravljen priskočiti na pomoč tistim, ki jo potrebujejo. 

 

Bronasti znak Civilne zaščite

Matic Leban je kot prostovoljec pristopil k ekipi prve pomoči po opravljenem tečaju za bolničarja in je aktivno sodeloval na vajah in tekmovanjih, tudi v tujini, pa  tudi pri aktivnostih ekipe v lokalnem okolju. Kot bolničar se je aktivno vključeval v različne intervencije, od prvega dne tudi ob epidemiji COVID. Matic se je izjemno  izkazal tudi pri delu z mladimi in z otroki, ki jih je učil prve pomoči v počitniškem varstvu, na delavnicah in kot mentor krožkov prve pomoči na osnovnih šolah v Biljah in Mirnu.

Matic Leban je ne samo odličen, strokoven bolničar in aktiven vodja ekipe prve pomoči RK Nova Gorica, temveč tudi požrtvovalen, empatičen in prijazen prostovoljec, ki je v zadnjih 10 letih veliko prispeval k širjenju prve pomoči in prenosu znanj v lokalnem okolju in med mladimi, obenem pa vedno priskočil na pomoč in pomagal tistim, ki so to potrebovali.

 

Srebrni znak Civilne zaščite

Ivan Gregorič - donedavni poveljnik CZ občine Renče-Vogrsko

Ivan je na lokalni ravni že vrsto let aktiven v vrstah zaščite, reševanja in pomoči. V letu 2019 pa je prevzel funkcijo poveljnika CZ Občine Renče-Vogrsko. Ta je znana po veliki poplavni ogroženosti, zato je bila ena prvenstvenih njegovih nalog kot poveljnika vzpostavitev dobro organiziranega sistema, ki se bo lahko primerno odzval ob morebitni naravni nesreči. Že kmalu po nastopu funkcije pa se je Ivan spopadel še z epidemijo Covid-19, koordiniral je ukrepe za preprečevanje okužb, organiziral pomoč v domu starejših občanov ter organiziral delovanje prostovoljcev za najrazličnejše naloge.

 

Srebrni znak civilne zaščite

Dean Bizjak je poveljnik štaba CZ občine Miren-Kostanjevica, kjer je s svojimi inovativnimi pristopi vzpostavil in organiziral dobro delujočo strukturo CZ. Pri tem upošteva tako preventivno dejavnost (predstavitev delovanja CZ v šolah, prireditve za občane) kot dobro operativno in materialno pripravljenost enot CZ. Glede na veliko ogroženost občine (predvsem pred poplavami), je bilo potrebno poskrbeti za učinkovito ukrepanje ob tovrstnih nesrečah. Občina je tako na pobudo Deana Bizjaka postavila velik šotor, kjer je na voljo oprema za potrebe CZ. To omogoča hitre in dobro organizirane intervencije ob raznih naravnih nesrečah. Dean pa je bil nadvse aktiven tudi v času epidemije Covid-19, saj je skrbel za izvajanje številnih ukrepov in nalog.

 

Zlati znak Civilne zaščite

Ivan Hvala je  operater v Regijskem centru za obveščanje Nova Gorica z dolgoletnim stažem. Delo opravlja na visoki profesionalni ravni, v skladu z standardnimi operativnimi postopki, hkrati pa z zelo človeškim pristopom do občanov, ki kličejo na 112 in potrebujejo pomoč. Ob dolgoletnih izkušnjah  zelo dobro pozna problematiko dela v Regijskem centru za obveščanje  Nova Gorica. Pogosto predlaga določene izboljšave, ki omogočajo še učinkovitejše ter bolj organizirano delo.

 

Plaketa Civilne zaščite         

Društvo za podvodne dejavnosti »Soča« Nova Gorica  je bilo ustanovljeno 3. oktobra 1980 na pobudo takratne Civilne zaščite Občine Nova Gorica, zaradi potrebe po reševanju iz vode in na vodi. DPD Soča je najaktivnejše športno društvo na Goriškem in edino potapljaško društvo z več kot 40-letno tradicijo. Vse od ustanovitve naprej  je najpomembnejša dejavnost društva sodelovanje s Civilno zaščito na vseh področjih, predvsem pa pri reševalnih akcijah iz vode in na vodi. DPD Soča je v letu 1997 prejelo status društva, ki deluje v javnem interesu na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Pomembna skrb društva je tudi šolanje in usposabljanje potapljačev reševalcev. V vseh teh letih jih je bilo v omenjenih programih  več kot 200. Društvo za podvodne dejavnosti  Soča nenehno posodablja in opremlja svoje člane, tako, da so ti pripravljeni posredovati v vsakem trenutku. Društvo je sodelovalo na več kot 150 reševanjih, več kot 300 usposabljanjih in vajah in drugih aktivnostih Civilne zaščite. Poleg reševanja iz vode in na vodi so člani društva v zadnjih letih nesebično pomagali tudi pri naravnih nesrečah kot so žled, poplave itd.  Društvo se je odzvalo tudi takoj po razglasitvi epidemije Covid 19  in po razporedu poveljnika CZ MONG napotilo svoje člane na mejne prehode z Italijo. Tam so dajali napotke in usmerjali prebivalce z obeh strani meje.  Izvajali so tudi obhode po mestni občini ter osveščali ljudi o prepovedi zbiranja na javnih mestih.

 

Ljudje sedijo  Ljudje sedijoMoški govori za govorniškim odrom  Župan Občine Miren-Kostanjevica govori  Moški govori  Trije moški stojijo na podelitvi nagrad  Trije moški stojijo na podelitvi nagrad  Trije moški stojijo na podelitvi nagrad  Trije moški stojijo na podelitvi nagrad  Trije moški stojijo na podelitvi nagrad  Nagrajenci stojijo pred spomenikom na Cerju  Nagrajenci stojijo pred spomenikom na Cerju

Foto: Mateja Pelikan