Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Onesnaženost zraka v zimskem času

DATUM OBJAVE 29. december 2020
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Delci PM10 in PM2,5 so mikroskopsko majhni drobci trdne ali tekoče snovi, ki so razpršeni v zraku. Le-ti med drugim vključujejo prah, dim, saje, delce iz obrabe pnevmatik in cestišča, delce prsti itd.

Izgorevanje goriv za ogrevanje v gospodinjstvih, poslovnih in javnih objektih ter cestni promet prispevata največji delež k onesnaženosti zraka z delci PM 10 in PM 2,5. Meritve onesnaženosti zraka z delci se izvaja na lokaciji v Novi Gorici (ob Vojkovi cesti), podatki pa se prikazujejo na spletni strani ARSO in MONG:

https://www.arso.gov.si/zrak/kakovost%20zraka/podatki/

https://prowork-bb.si/econova2_secure/

Najvišje ravni onesnaženosti zraka z delci lahko pričakujemo v večjih urbanih središčih, kjer je prisotnih veliko virov onesnaževanja zraka. Občasne meritve onesnaženosti zraka pa kažejo, da se prekoračitve mejne vrednosti za delce pojavljajo tudi v krajih izven središč, predvsem na območjih, kjer se za ogrevanje kot gorivo pretežno uporablja les. (https://www.nova-gorica.si/v-srediscu/2020122112501256/pravilno_kurjenje_v_sistemih_ogrevanja/)

Najbolj onesnažujejo zrak zastarele kurilne naprave na les, še posebej, če se v njih nepravilno kuri oziroma se za kurjenje uporabljajo premalo suha drva. Z upoštevanjem navodil za pravilno kurjenje prihranimo gorivo in zmanjšamo onesnaževanje zraka.

V primeru povišane onesnaženosti zraka z delci PM10 priporočamo občanom in pravnim osebam, da upoštevajo priporočila, ki jih je izdal NIJZ (glej povezavo).

https://www.nijz.si/sl/povisane-ravni-delcev-pm10-v-zraku-priporocila-za-prebivalce

Poleg tega pa tudi priporočamo, da se občani pri izbiri kurilne naprave ali energetski sanaciji objekta obrnejo na usposobljene strokovnjake za energetiko, ki brezplačno svetujejo in pomagajo pri odločitvah v okviru svetovanja ENSVET in preko Eko sklada   pridobijo subvencije ali ugodne kredite za okoljske naložbe.

https://ekosklad.si/prebivalstvo/ensvet

https://ekosklad.si/public/prebivalstvo