Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Preteklost na trgu: Kulturna dediščina kot vez s tradicijo in tržni produkt

DATUM OBJAVE 03. april 2024
VIR Mestna občina Nova Gorica

Vabljeni na prvi pogovor druge serije Dialogi_čez_ z naslovom Preteklost na trgu: Kulturna dediščina kot vez s tradicijo in tržni produkt, ki bo potekal v četrtek, 11. aprila 2024, ob 19.00 v novogoriški Knjigarni in kavarni Maks.

Zanimiva bo vrednost čustvenih odzivov, ki se oblikujejo kot vezi med ljudmi neke skupnosti in kulturno dediščino ter njeno interpretacijo skozi oglase, turistična doživetja, resničnostne šove in ostale oblike sodobnega tržnega sporočanja. Ključno vprašanje je, kje so meje uporabe oziroma izrabe preteklosti v sodobni kapitalistični družbi. Namen dogodka je premisliti pravice in odzive nosilcev kulturnih praks in tradicije na eni strani ter uporabe zgodovinskih artefaktov in dediščine za pridobivanje dobička v tržnih odnosih na drugi.  

Gosta bosta dr. Peter Klepec in Aljoša Bagola, pogovor bo vodila dr. Jasna Fakin Bajec.

Peter Klepec je doktor filozofije, znanstveni svetnik na Filozofskem inštitutu ZRC SAZU. Je avtor treh monografij in številnih člankov s področja nemške klasične filozofije, psihoanalize in sodobne filozofije, pa tudi prevajalec del iz nemščine, angleščine in francoščine. Skozi psihoanalitično optiko analizira krize, kapitalizem in ideje o  prostem trgu ter tematizira naloge filozofije v neoliberalni družbi.

Aljoša Bagola je kreativni direktor, predavatelj in pisec. Velja za enega najvidnejših predstavnikov slovenskega oglaševanja ter ustvarjalca domačih in regijskih blagovnih znamk. Za svoje tržno komunikacijske projekte je prejel številne nagrade na mednarodnih oglaševalskih festivalih. Trenutno se posveča predavateljski vlogi, svetovanju o kreativnosti, pisanju in izbranim komunikacijskim projektom. 

Jasna Fakin Bajec je doktorica etnologinje in zgodovinarka, znanstvena sodelavka na Inštitutu za kulturne in spominske študije ZRC SAZU in docentka na Univerzi v Novi Gorici. Ukvarja se s kulturnimi praksami ustvarjanja kulturne dediščine za namene razvoja lokalnih skupnosti in z mnogimi akterji razvija participativne pristope za vzpostavljanje celostnega vrednotenja in interpretacije kulturne dediščine.

***

Dialogi_čez_ so javni pogovori, ki jih organizira Fakulteta za humanistiko Univerze v Novi Gorici. Trikrat letno soočimo strokovnjaka_inji z različnih področij na temo meje in čezmejnosti. Skozi moderirano razpravo presegamo razkorak med teorijo in prakso ter prispevamo k novemu razumevanju kompleksnih vprašanj sodobnosti.

Fakulteta za humanistiko z Dialogi_čez_ vstopa v skupnost, čez meje kultur in disciplin.

Organizator: Fakulteta za humanistiko Univerze v Novi Gorici.

Dogodek so podprli: Knjigarna in kavarna Maks; GO! 2025 Nova Gorica – Gorizia; Občina Nova Gorica; ZRC SAZU.

Dialogi_čez_ so del xbordering.net in across-university.org.

Tokratni dogodek je organiziran v okviru projekta »Ab initio« v sklopu GO! 2025 Nova Gorica – Gorizia.

Vabilo

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti