Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Zelena shema slovenskega turizma

  • DATUM OBJAVE 20. marec 2023
  • VIR Mestna občina Nova Gorica


KAJ JE ZELENA SHEMA SLOVENSKEGA TURIZMA?

Zelena shema slovenskega turizma je orodje na nacionalni ravni oziroma certifikacijska shema, ki pod krovno znamko SLOVENIA GREEN

  • združuje vsa prizadevanja za trajnostni razvoj turizma v Sloveniji,
  • destinacijam in ponudnikom ponudi konkretna orodja za oceno in izboljšanje trajnostnega delovanja,
  • skozi znamko SLOVENIA GREEN to zeleno delovanje tudi promovira.

Slovenska turistična organizacija se je za trajnostni razvoj zavezala z nacionalno strateško usmeritvijo in s tem naredila pomembne korake k bolj trajnostnemu razvoju celotne dežele. Turistični ponudniki in destinacije »preklapljajo« na trajnostni, to je zeleni razvoj. Ključni strateški cilj sheme je uvajanje trajnostnih modelov v slovenski turizem, tako na ravni turističnih ponudnikov kot destinacij. Vse cilje strateških usmeritev spremlja trajnostni razvoj in skrb za ekonomsko, družbeno-kulturno in naravno okolje. Za Zeleno shemo slovenskega turizma uporabljamo kratico ZSST.

Mestna občina Nova Gorica je kot turistična destinacija vključena v Zeleno shemo slovenskega turizma od leta 2015. Od leta 2019 je nosilka zlatega znaka SLOVENIA GREEN GOLD in se tako uvršča med 100 najbolj trajnostnih turističnih destinacij na svetu, certificiranih v okviru standarda GREEN DESTINATIONS.

Več na:

  1. Zelena shema slovenskega turizma: https://www.slovenia.info/sl/poslovne-strani/zelena-shema-slovenskega-turizma
  2. Zelena destinacija: https://www.vipavskadolina.si/odkrivaj/zelena-destinacija/slovenia-green
  3. Zelena shema slovenskega turizma - Kratek pregled: https://www.slovenia.info/uploads/dokumenti/zelena-shema/sto_slovenia_green_zsst_brosura_jun2017_slo_web.pdf
  4. Certifikacijska shema Green Destinations: https://www.greendestinations.org/

 

Sklep o imenovanju zelene koordinatorke za Mestno občino Nova Gorica

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti

Mestna občina Nova Gorica je ena od destinacij, ki so se že leta 2016 odzvale na nacionalni poziv Slovenske turistične organizacije za pospeševanje vpeljevanja trajnostnega poslovanja  v turizmu, imenovan Zelena shema slovenskega turizma - Slovenia Green. V letu 2022 je bilo podeljenih kar 70 novih znakov Slovenia Green. Med nosilci znaka je bilo ob zaključku lanskih pozivov 59 destinacij, vseh članov zelene družine, pa je skupaj s ponudniki že več kot 270, kar kaže na to, da slovenski turistični ponudniki vedno bolj prepoznavajo pomen odgovornega razvoja turizma.

Zelena shema slovenskega turizma (ZSST) je celovito zasnovan nacionalni sistem za pospeševanje razvoja trajnostnega turizma v Sloveniji na vseh stebrih trajnostnega razvoja, okoljskem, družbenem in ekonomskem. Namenjena je destinacijam in parkom ter turističnim nastanitvam, agencijam, atrakcijam, plažam in restavracijam.  

Zelena shema slovenskega turizma (ZSST) se v želji doslednega uresničevanja nove vizije Strategije slovenskega turizma 2022-2028: "ZELENA BUTIČNOST. Manjši odtis. Večja vrednost za vse." sistematično usmerja v razvoj odgovornega turizma ter strateško trženje uravnotežene turistične ponudbe višje kakovosti, ki temelji na slovenski naravi in kulturi ter je generator višje vrednosti. V Mestni občini Nova Gorica smo se pridružili destinacijam, ki svojo trajnostno poslovanje na področju turizma presojajo z uporabo mednarodnega orodja Green Destinations Standard. 

V sodelovanju z Zavodom za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina preko različnih aktivnosti vsako leto zbiramo podatke o trajnosti našega turističnega razvoja ter osveščamo lokalno prebivalstvo, gospodarstvo, obiskovalce in preostale deležnike o pomenu trajnostnega turizma.

Prek celovito vodenih pristopov nam je omogočen vpogled v trajnost naše destinacije na področju turizma in promoviranje naše destinacije preko zlatega znaka Slovenia Green Destination.

Z znakom Slovenia Green Destination bomo prispevali svoj košček v mozaik trajnostnega delovanja ter se na slovenskem, evropskem in globalnem trgu pozicionirali kot okolju in družbi prijazna destinacija.

Zelena (okoljsko in družbeno odgovorna) destinacija ni nekaj, kar je projekt, naloga oziroma odgovornost zgolj turistične organizacije. Je nekaj, kar lahko dosežemo samo vsi skupaj – vsi deležniki v destinaciji, tako v javnem, nevladnem kot zasebnem sektorju – in to ne samo v turizmu, temveč na vseh področjih delovanja. Nenazadnje pa so v tem procesu ključni tudi vsi, ki v destinaciji živijo. Izrednega pomena je namreč, da je destinacija najprej prijetna in prijazna za vse, ki tu delamo in živimo. S tem bo takšna tudi za ljudi, ki nas obiščejo.

Skupaj zmoremo več in bolje, zato bomo zelo veseli tudi vaše podpore.

Več o Zeleni shemi slovenskega turizma si lahko preberete na spletni strani Slovenske turistične organizacije: www.slovenia.info/zelenashema.