Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Leto 2016 posvečamo lutkovni umetnosti in pionirju slovenskega luktarstva Milanu Klemenčiču

DATUM OBJAVE 08. april 2016
VIR Mestna občina Nova Gorica

Po poklicu je bil slikar, vendar je velik del življenja posvetil svoji veliki ljubezni – lutkam. Ustvarjal je tudi kot kostumograf, scenograf in fotograf. Ustanovil je Lutkovno gledališče v Ljubljani. Njegovo delo je pomembno tako za goriški kot tudi širši slovenski ter mednarodni prostor. Mestna občina si prizadeva, da bi s programom Lutkovnega leta ovrednotila Klemenčičevo dediščino in pomen njegovega ustvarjanja ter obenem spodbudila lutkarstvo na Goriškem. K sodelovanju smo povabili številne institucije, društva in posameznike. Izkazalo se je, da je želja številnih, da bi sooblikovali letošnji program Lutkovnega leta. Tako je nastal pisan in zanimiv lutkovni program za vse generacije, ki se bo odvijal skozi vse leto.

Vabljeni, da skupaj z nami vstopite v čudoviti svet lutk.

 

LUTKOVNO LETO 2016 SOOBLIKUJEJO:

e-Hiša, novogoriška hiša poskusov, Gimnazija Nova Gorica, Gledališče Bičikleta, Goriška knjižnica Franceta Bevka Nova Gorica, Goriški muzej, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti Območna izpostava Nova Gorica, Nataša Kovšca, Kulturno umetniško društvo Krea, Kulturni dom Nova Gorica, Kulturno društvo Slavec Solkan – Lutke 1000-1 Solkan, Krajevna skupnost Gradišče nad Prvačino, Krajevna skupnost Nova Gorica, Krajevna skupnost Prvačina, Krajevna skupnost Solkan, Maša Lancner, Lutkovno gledališče Ljubljana, Mestna občina Nova Gorica, Mini teater Ljubljana, Mladinski center Nova Gorica, Osnovna šola Solkan, Osnovna šola Šturje Ajdovščina, Vrtec Nova Gorica, Raziskovalna postaja ZRC SAZU Nova Gorica, Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, Ustanova Silvana Furlana, Visoka šola za umetnost Univerze v Novi Gorici, Zveza kulturnih društev Nova Gorica in drugi.

 

PROGRAM:

 

»Milan Klemenčič«, občasna razstava v organizaciji Goriškega muzeja 

januar – december

grad Kromberk

 

»Svet tehnike« po krajevnih skupnostih MONG: izdelava stožčastih lutk v organizaciji e-Hiše, novogoriške hiše poskusov, ter v sodelovanju s krajevnima skupnostma Prvačina in Gradišče nad Prvačino

5. marec ob 10. uri

Soba Krajevne skupnosti Prvačina

 Lutkovno leto 2016 - 6. svet tehnike KS Prvačina in Gradišče nad Prvačino.pdf

Lutkovno praznovanje Klemenčičevega rojstnega dne v organizaciji Kulturno umetniškega društva Krea in Krajevne skupnosti Solkan ter v izvedbi Gledališča Bičikleta

7. marec ob 17. uri

bivša solkanska karavla

 Pravo rojstnodnevno lutkovno zabavo v počastitev rojstnega dne rojaka Milana Klemenčiča, pionirja slovenskega lutkarstva, rojenega 7. marca 1875 v Solkanu, prireja KUD KREA v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Solkan in Mestno občino Nova Gorica. Poleg lutkovne predstave "Veseli cirkus otožnega klovna" v izvedbi Gledališča Bičikleta bodo na zabavi razstavljene lutke programa Predšolska vzgoja Ljudske univerze Nova Gorica. Kot se za vsako rojstnodnevno zabavo spodobi, bomo Klemenčičev rojstni dan obeležili tudi z rojstnodnevno torto in posebnim presenečenjem.

 

»Muca Copatarica«, lutkovna predstava, kreativne delavnice, izmenjava igrač in sejem v izvedbi Gledališča Bičikleta 

12. marec ob 17. uri

bivša solkanska karavla

 

»Svet tehnike« po krajevnih skupnostih MONG: izdelava lončic v organizaciji e-Hiše, novogoriške hiše poskusov, ter v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Rožna Dolina

9. april ob 10. uri

prostori Krajevne skupnosti Rožna Dolina

Lutkovno leto 2016 - 7 svet tehnike KS Rožna Dolina.pdf


10. Goriški dnevi knjige v organizaciji Goriške knjižnice Franceta Bevka Nova Gorica: Tomaž Lapajne Dekleva (dramatik ter igralec) in Brane Solce (lutkar): »Poetično v umetnost (poezija v povezavi z lutkovno umetnostjo)«

20. april ob 17. uri

Goriška knjižnica Franceta Bevka Nova Gorica

Kaj izraža poezija in kaj animirani predmeti? Poezija bo navdih spontanim lutkovnim miniaturicam Braneta Solceta.

10. Goriški dnevi knjige - program.pdf

 

10. Goriški dnevi knjige v organizaciji Goriške knjižnice Franceta Bevka Nova Gorica: lutkovna predstava »Doktor Faust« v izvedbi bivših učencev Osnovne šole Šturje Ajdovščina

21. april 2016 ob 17. uri

Goriška knjižnica Franceta Bevka Nova Gorica

Predstavo »Doktor Faust«, ki jo je za miniaturni lutkovni oder v Šturjah leta 1938 priredil začetnik slovenskega lutkovnega gledališča Milan Klemenčič, bodo tokrat uprizorili bivši učenci Osnovne šole Šturje Ajdovščina pod vodstvom Silvane Mislej.

10. Goriški dnevi knjige - program.pdf

 

»Jurček in trije razbojniki«, rekonstrukcija partizanske lutkovne predstave iz leta 1944 ob dnevu upora proti okupatorju v organizaciji Mestne občine Nova Gorica in ob izvedbi Mini teatra Ljubljana

22. april ob 17. uri

Bevkov trg v Novi Gorici

Jurček, ki je s pomočjo partizanov tri razbojnike prvič ugnal pred dobrimi 70 leti na improviziranem odru v Črmošnjicah, se ob dnevu upora proti okupatorju in predvsem kot poklon avtorjem, ki so sredi vojnih razmer in velikega pomanjkanja ustvarjali lutkovno umetnost, seli na Bevkov trg v Novo Gorico. Marionete bodo oživele v rokah igralcev ljubljanskega Mini teatra v režiji Roberta Waltla.

 

»Mož, ki je sadil drevesa«, lutkovna predstava za odrasle

25. april ob 20. uri

Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Spremljevalna prireditev ob razstavi Petra Abrama v Mestni galeriji Nova Gorica, pod okriljem Kulturnega doma Nova Gorica v sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Maribor in Slovenskim narodnim gledališčem Nova Gorica

Mož, ki je sadil drevesa - gledališki list.pdf


»Lutke na Mostovni« v organizaciji Ljudske univerze Nova Gorica v sodelovanju s Kulturnim centrom Mostovna: lutkovna predstava »Boter petelin in njegova zgodba« (ljudska pravljica iz Beneške Slovenije)

5. maj ob 17. uri

Kulturni center Mostovna

 
Prvi majski četrtek na Mostovni prinaša kulturno-ustvarjalni program za najmlajše.
Udeleženci programa Predšolska vzgoja na Ljudski univerzi Nova Gorica so po motivu ljudske pravljice iz Beneške Slovenije pripravili lutkovno predstavo »Boter petelin in njegova zgodba«.

Vse se je začelo nekega ranega jutra, ko je vse še spalo. Prvi se je prebudil veter Peter. Raztegnil je svoje roke in noge ter za telovadbo malce poplesal. Pri tem je izdrl slamnato steblo iz strehe, ki je priletelo spečemu botru petelinu naravnost v glavo. Petelin se je zbudil hudo prestrašen, srepo zakikirikal in zbežal po klancu...

Dramatizacija pravljice je nastala na podlagi zgoščenke Slovenska ljudska pravljica: BOTER PETELIN, 2005 (Ljubljana : Racman AVS)
Nastopajo: Kristina Bijuklič, Teja Gustinčič, Aleša Krkoč, Tamara Miljavec, Matej Murič, Nika Podgornik
Mentor: Mojca Valič

 

»Kako ohranjamo lutke?«, lutkovna delavnica za otroke v organizaciji Goriškega muzeja in v sodelovanju z Lutkovnim muzejem v Ljubljani 

10. maj ob 17. uri

grad Kromberk

Življenje na odru ni lahko. Toliko radovednih pogledov. Toliko predstav. Tudi lutke se z leti utrudijo. Postarajo se, obrabijo in poškodujejo ... Ali veste, kako jih ohranjamo? Kakšno je delo konservatorja-restavratorja? Obiščite ga v njegovi delavnici, odkrijte, kako poteka muzejsko raziskovalno delo ter kaj se zgodi z lutkami, ko zaključijo svojo gledališko zgodbo.

Na vzorčnih primerih lutk se bomo vživeli v delo restavratorja, se lutke naučili dokumentirati, očistiti, retuširati in popraviti starostne razpoke. Osvežene lutke bodo otroci lahko odnesli domov.

Doživljajska delavnica je del sklopa muzejskih delavnic Druščina mladih muzealcev, ki jih pripravlja Lutkovni muzej v Lutkovnem gledališču Ljubljana. Z njimi najmlajše obiskovalce spodbujajo k ohranjanju lutkovne dediščine.

GM - delavnica za otroke.jpg

 

Muzejski torek: »Muzej na odru – ohranjanje lutk in oživljanje lutkovnih predstav«, predavanje v organizaciji Goriškega muzeja

10. maj ob 20. uri

grad Kromberk

Minljivost uprizoritvene umetnosti poveča pomen varovanja in oživljanja gledališke dediščine. V Lutkovnem gledališču Ljubljana vez s preteklostjo ohranjamo z oživljanjem najstarejših lutkovnih predstav in z raziskovalnim delom v muzejskem oddelku. V sklopu mednarodnega projekta Iz zaodrja: pionirji evropskega lutkarstva pod drobnogledom v letošnjem letu največjo pozornost namenjamo Milanu Klemenčiču.

Jelena Sitar Cvetko in Igor Cvetko, avtorja priredbe znamenite Klemenčičeve predstave Doktor Faust (1938), sta predstavo v Lutkovnem gledališču Ljubljana prvič obnovila leta 1982. Predstava iz generacije v generacijo doživlja nove preobrazbe. Tudi letošnjo bosta pripravila Sitarjeva in Cvetko, ki pravita, da je obnovitev srečanje dveh časov: preteklega, v katerem je predstava nastala, in sedanjega, v katerem je predstava ponovno predstavljena občinstvu. Muzeji ohranjajo preteklost, gledališče pa živi le v sedanjosti. Pri zgodovinskih predstavah, kot je Doktor Faust, je tako vselej največji izziv ohraniti integriteto avtorskega dela Milana Klemenčiča in jo hkrati povezati s sodobnostjo – kako torej oba vidika uravnotežiti in na oder postaviti verodostojno posodobitev predstave?

 Za obnovitev predstave v lutkovnih delavnicah izdelajo kopije lutk in scenografije, izvirniki pa zaključijo svojo gledališko zgodbo. Kaj se zgodi z njimi, kako poteka muzejsko raziskovalno delo in restavriranje lutk, pa bo predstavila ekipa Lutkovnega muzeja.

Predavatelji:

Jelena Sitar in Igor Cvetko (Lutkovno gledališče Zapik, priredba besedila, režije in glasbene podobe lutkovne predstave Doktor Faust)

Nadja Ocepek in Zala Kalan (Lutkovni muzej – Lutkovno gledališče Ljubljana)

GM - Muzej na odru.jpg

 

Muzejski torek: »Milan Klemenčič: življenje, umetniški opus in restavriranje njegovih umetniških del«, predavanje v organizaciji Goriškega muzeja 

17. maj ob 20. uri

grad Kromberk

Predavatelji: kustosa dr. Borut Kolini in Katarina Brešan ter restavratorka Polona Paglovec Šuligoj

Muzejski torek - Milan Klemenčič

 

Goriški dan prostovoljstva: "O štorklji, ki se je bala višine", lutkovna predstava v izvedbi Ekipe Fuldoro v organizaciji Mladinskega centra Nova Gorica

18. maj ob 9.30

Bevkov trg v Novi Gorici

Goriški dan prostovoljstva - vabilo

 

»Radovedni ponedeljek«: »Fotografska ustvarjalnost Milana Klemenčiča«, predavanje Nataše Kovšca, univ. dipl. um. zgod. v sodelovanju z Goriško knjižnico Franceta Bevka Nova Gorica

23. maj ob 18. uri

Goriška knjižnica Franceta Bevka Nova Gorica

Lutkovno leto 2016 - GK predavanje o Milanu Klemenčiču

»Ko podobe oživijo«, multimedijski kulturni večer Ustanove Silvana Furlana v okviru Lutkovnega leta 2016

24. maj ob 20. uri

Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Ko podobe oživijo

 

»Svet tehnike« po krajevnih skupnostih MONG: izdelava cofkastih pajkov in stožčastih lutk v organizaciji e-Hiše, novogoriške hiše poskusov, ter v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Branik

28. maj ob 10. uri

Osnovna šola Branik

Lutkovno leto 2016 - 8. svet tehnike KS Branik

 

»O miški, ki je zbirala pogum«, lutkovna igrica v izvedbi otrok Vrtca Nova Gorica v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Nova Gorica

13. junij ob 17. uri

Galerija Frnaža

Nastopajo: otroci skupine Mavrični palčki enote Ciciban, Vrtec Nova Gorica
Vzgojiteljici: Martina Madon in Ksenija Jakopič

Vabilo
 

»Knjižnica pod krošnjami«, ustvarjalne delavnice z izdelovanjem lutk, lutkovna predstava »Pravlji-lutkice«, kotiček z literaturo o lutkarstvu v organizaciji Mladinskega centra Nova Gorica

13. – 22. junij

Borov gozdiček

Knjižnica pod krošnjami 2016 - program.pdf

 

»Zmajček«, lutkovna predstava v izvedbi Lutkovnega gledališča Ljubljana in v organizaciji Krajevne skupnosti Nova Gorica

18. junij ob 10.30

Gozdiček pri Bevkovem trgu

 

»Ana Desetnica«, festival uličnega gledališča v sodelovanju s Slovenskim narodnim gledališčem Nova Gorica

junij – julij

Nova Gorica

 

Lutkovna predstava udeležencev programa predšolska vzgoja Ljudske univerze Nova Gorica v okviru programa počitniškega varstva v organizaciji Mladinskega centra Nova Gorica in v sodelovanju z Ljudsko univerzo Nova Gorica

poletje

Kulturni center Mostovna, Mladinski center Nova Gorica

 

Lutkovne predstave za odrasle v okviru poletnega programa Mestne občine Nova Gorica

poletje

ploščad za novogoriško mestno hišo


»Peter Klepec«, lutkovna predstava za otroke v izvedbi Kulturnega društva Slavec Solkan, Lutke 1000-1 Solkan

10. september ob 17.30

bivša solkanska karavla

 

Lutkovna predstava, darilo otrokom ob prazniku Mestne občine Nova Gorica

september

Nova Gorica

 

»Od ideje do filma«, delavnice v izvedbi Kulturno umetniškega društva Krea ter v sodelovanju z Zavodom za film in avdiovizualno produkcijo ZVVIKS in Visoko šolo za umetnost Univerze v Novi Gorici

september

Nova Gorica

 

»Peter Klepec«, lutkovna predstava za otroke v izvedbi Kulturnega društva Slavec Solkan, Lutke 1000-1 Solkan

september

velika dvorana novogoriške mestne hiše, Točka ZKD Nova Gorica


»Teden otroka«, delavnice v organizaciji Kulturnega doma Nova Gorica in v izvedbi Kulturno umetniškega društva Krea

3. – 7. oktober

Nova Gorica

 

»Igre moje mladosti«, razstava ob Tednu otroka v organizaciji Goriškega muzeja

7. oktober

Vila Bartolomei v Solkanu

 

Delavnice Jelene Sitar v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Območne izpostave Nova Gorica

15. oktober, 22. oktober, 12. november

Nova Gorica


»Milan Klemenčič: iskalec lepote in pravljičnih svetov«, predstavitev zbornika Matjaža Lobode o slikarskem in fotografskem delu Milana Klemenčiča v organizaciji Goriške knjižnice Franceta Bevka Nova Gorica

jesen

Goriška knjižnica Franceta Bevka Nova Gorica

 

Lutkarske delavnice Matije Solceta, izdelava lutk in predstava v organizaciji Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica

jesen

Nova Gorica

 

»Lutke v predstavah za odrasle«, omizje z lutkarji, predavatelji, ustvarjalci v organizaciji Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica

jesen

Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

 

»Krvava gora«, gledališka predstava v organizaciji Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica

jesen

Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

 

Razstava mask Branka Drekonje v organizaciji Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica

jesen

Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

 

Razstava lutk ter knjižničnega gradiva o lutkah v organizaciji Goriške knjižnice Franceta Bevka Nova Gorica

jesen

Goriška knjižnica Franceta Bevka Nova Gorica

 

»Fotografski dnevnik«, fotografski natečaj in fotografska razstava v izvedbi Maše Lancner in Nataše Kovšca

jesen

Nova Gorica

 

 »Anatomija lutke«, delavnice v izvedbi Kulturno umetniškega društva Krea

jesen

Nova Gorica

 

»Ta veseli dan kulture«, lutkovna predstava za otroke v organizaciji Zveze kulturnih društev Nova Gorica

2. december

Točka ZKD Nova Gorica

 

»Goriški letnik«: predstavitev zbornika z biografskimi poudarki in izborom slikovnega materiala lutkarja Milana Klemenčiča v organizaciji Goriškega muzeja in v sodelovanju z Raziskovalno postajo ZRC SAZU Nova Gorica

20. december

Nova Gorica

 

Lutkovna predstava ob novoletnem obdarovanju otrok v organizaciji Mladinskega centra Nova Gorica

december

Nova Gorica

 

Lutkovna predstava lutkovne skupine Vrtca Nova Gorica

december

telovadnica Vrtca Ciciban

 

»Doktor Faust (1938)«, lutkovna predstava v organizaciji Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica v sodelovanju z Mestno občina Nova Gorica in v izvedbi Lutkovnega gledališča Ljubljana

december

Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

 

Lutkovno-svetlobna novoletna okrasitev Nove Gorice v organizaciji Mestne občine Nova Gorica

december

središče Nove Gorice

 

»Svet tehnike«, izdelava lutk različnih tehnik v organizaciji e-Hiše, novogoriške hiše poskusov

marec – december

krajevne skupnosti v Mestni občini Nova Gorica

 

 

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti