Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Vsebine

Akcijski načrt za trajnostno energijo in podnebne spremembe (SECAP)

Leta 2008 je bila ustanovljena Konvencija županov, kot evropsko gibanje, v katerem sodelujejo lokalne in regionalne oblasti, ki so se prostovoljno zavezale k povečanju energetske učinkovitosti in uporabi obnovljivih virov energije. Leta 2015 se je konvencija združila z evropsko pobudo namenjeno prilagajanju na podnebne spremembe, v skupno pobudo Konvencija županov za podnebne spremembe in energijo. V letu 2016 se je konvencija združila s pobudo Koalicija županov - pobuda za mesta v Globalno konvencijo županov za podnebne spremembe in energijo, ki obravnava tri področja: blaženje podnebnih sprememb, prilagajanje škodljivim vplivom podnebnih sprememb in univerzalni dostop do varne, čiste in cenovno dostopne energije.

Cilj konvencije županov je zmanjšanje emisij toplogrednih plinov za 40 % do leta 2030 glede na referenčno leto 1990 na ozemlju občine ter povečanje sposobnosti prilagajanja podnebnim spremembam.

Mestna občina Nova Gorica je s sklepom Mestnega sveta z dne 17. 12. 2020 pooblastila župana za podpis pristopne izjave k navedeni konvenciji. Zavod GOLEA je, skupaj z zunanjimi sodelavci, za mestno občino izdelal Akcijski načrt za trajnostno energijo in podnebne spremembe (ang. Sustainable Energy and Climate Action plan - SECAP), ki je osnovni pogoj za pristop h konvenciji. Sestavni deli dokumenta so: Osnovna evidenca emisij za analizo rabe energije (1.del), Analiza ranljivosti in tveganja zaradi podnebnih sprememb (2.del) ter Akcijski načrt (3.del).

Osnovna evidenca emisij

poda sliko stanja emisij CO2 v občini. Izračunana je na podlagi podatkov o oskrbi in rabi energije ter predstavlja izhodišče za izračun doseganja zmanjšanja emisij.

Analiza ranljivosti in tveganja zaradi podnebnih sprememb

ločeno obravnava sedem sektorjev, ki so bili prepoznani kot sektorji z največjim vplivom podnebnih sprememb: kmetijstvo, gozdarstvo, zdravstvo, turizem, vodni viri, vodovodni sistemi ter poplavna ogroženost.

Akcijski načrt

določa ukrepe in potrebne aktivnosti za doseganje zastavljenih ciljev, in sicer zmanjšanje emisij CO2 za vsaj 40 % do leta 2030 na ozemlju občine. V primeru Mestne občine Nova Gorica je zadan cilj zmanjšanja emisij CO2 za 40,7 %. Gre se za absolutno zmanjšanje emisij glede na referenčno leto 2005. Hkrati si občina zada cilj povečanja sposobnosti prilagajanja podnebnim spremembam.

Občina s to zavezo sprejeme celostni pristop k obravnavanju blažitve podnebnih sprememb ter prilagajanja nanje. S sprejetjem SECAP se nadgradi zadane cilje v okviru lokalnega energetskega koncepta in se postavi temelje za naslednji korak, ki ga predstavlja doseganje podnebne nevtralnosti.