Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Vsebine

Programski dokument na področju terciarnega izobraževanja na Goriškem

Mestna občina Nova Gorica že vrsto let znatno podpira terciarno izobraževanje. V mestni občini deluje kar nekaj izobraževalnih ustanov, ki izvajajo visokošolsko in višješolsko strokovno izobraževanje, mestna občina je tudi ustanoviteljica Visokošolskega in izobraževalnega središča Primorske (VIRS) ter soustanoviteljica Univerze v Novi Gorici. Komisija za pripravo strategije razvoja visokega šolstva v Mestni občini Nova Gorica, ki je pripravila Programski dokument na področju terciarnega izobraževanja na Goriškem, je proučila obstoječe stanje in na podlagi pridobljenih podatkov opravila temeljit razmislek o prihodnosti področja, ki je za mestno občino izrednega pomena. 

Programski dokument v okviru svoje razsežnosti terciarno izobraževanje postavlja med strateške prioritete mestne občine in ga prepleta s širšimi razvojnimi potenciali ter smermi razvoja regije, stremi pa k povezovanju z drugimi ravnmi izobraževanja in raziskovanja ter k vključevanju v lokalno družbeno in gospodarsko tkivo. Določa tudi temeljne smernice razvoja terciarnega izobraževanja ter jih smiselno povezuje in umešča v razvoj mestne občine oz. regije. Prioritetna področja razvoja terciarnega izobraževanja na Goriškem so tehnika in naravoslovje, zdravstvo in oskrba starejših občanov ter turizem, kulturna dediščina in narava. Dokument še določa, da mora Mestna občina Nova Gorica prevzeti vodilno vlogo pri podpori dejavnostim, ki so v skupnem interesu vsem terciarnim ustanovam, ter pri naporih za sodelovanje terciarnih ustanov z drugimi akterji v regiji, predvsem z gospodarstvom. Mestna občina Nova Gorica naj sredstva in delovanje na področju terciarnega izobraževanja porablja ciljno, in sicer pri dveh sklopih dejavnosti: 
- dejavnosti povezovanja terciarnega izobraževanja, inovacij, raziskovanja z lokalnimi gospodarskimi in drugimi organizacijami s ciljem spodbujanja napredka obstoječih in novih podjetij na osnovi znanja in novih tehnologij, 
- dejavnosti vzpostavljanja Goriške kot mednarodno atraktivne destinacije za študij in raziskovanje. 

 

Programski dokument na področju terciarnega izobraževanja na Goriškem.pdf

Priloga 1

Priloga 2

Poročilo o izvajanju programskega dokumenta 2021