Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

URBINAT - Zdravi koridorji kot gonilna sila sooblikovanja socialnih, okoljskih in tržnih, iz okolja izhajajočih rešitev v soseskah, ki se soočajo s socialnimi izzivi

  • DATUM OBJAVE 13. maj 2022

  • STATUS PROJEKTA: Projekti v izvajanju
  • PREDVIDEN ZAKLJUČEK: 2023
  • VREDNOST PROJEKTA: 13.019.300,00 EUR; 316.800,00 EUR MONG (100 % EU sredstva)

OBZORJE 2020  - Horizon 2020

Horizon 2020 - SCC-02-2016-2017: Demonstrating innovative nature-based solutions in cities

Projektu odobreno sofinanciranje februarja 2017

Projekt URBiNAT temelji na inovativnem in na naravi osnovanem prostorskem načrtovanju z namenom oživitve in povezovanja degradiranih območij. S sonaravnimi in trajnostnimi načeli stremi k ponovni oživitvi degradiranih območij, ki so neposredno vezana na urbana območja.

Cilj projekta je oblikovati nove "zelene javne prostore" in ustvarjati nove urbane, socialne in naravne povezave z bližnjimi stanovanjskimi skupnostmi.

Predstavitveni film projekta: URBINAT / URBINAT (s slovenskimi podnapisi)

WWW: https://urbinat.eu/

FB: https://www.facebook.com/urbinatH2020/

Twitter: @URBi_NAT

 

URBiNAT

 

 

 

 

 

Projekt URBiNAT temelji na inovativnem in na naravi osnovanem prostorskem načrtovanju z namenom oživitve in povezovanja degradiranih območij. S sonaravnimi in trajnostnimi načeli stremi k ponovni oživitvi degradiranih območij, ki so neposredno vezana na urbana območja. Cilj projekta je oblikovati nove "zelene javne prostore" in ustvarjati nove urbane, socialne in naravne povezave z bližnjimi stanovanjskimi skupnostmi.

Na naravi temelječe rešitve (NBS ali Natur – based solution) ustvarjajo pomembne družbene, gospodarske in okoljske učinke ter spodbujajo vsesplošno dobro počutje prebivalcev. Sedem evropskih mest, ki bodo sestavljala konzorcij, bo skupaj razvijalo in sooblikovalo tako imenovane zdrave koridorje (healthy cooridors) kot inovativne in fleksibilne, na naravi temelječe rešitve. Nove rešitve bodo dodane k že obstoječemu bogatemu naboru na naravi temelječih rešitev preteklih projektov. Mesta bodo delovala kot živi laboratoriji (living laboratories), v katerih bodo ocenjeni ekološki, kulturni, družbeni in gospodarski vplivi na predlagan poseg. Projekt podaja predloge za nove modele urbanega razvoja z inovacijami v javnem prostoru. Spodbuja socialno kohezijo preko živih laboratorijev, katerih cilj je prenos dobre prakse v domače okolje. Zajema vzorčne procese eksperimentiranja in inovativnosti metodologij, so-oblikovanja in so-implementacije ter medsebojnega vplivanja znanstvenih dognanj in znanj iz lokalnih skupnosti.

V Mestni občini Nova Gorica bomo pilotni projekt izvajali na območju vodotoka Koren. V preteklosti je bil vodotok izpostavljen preveliki onesnaženosti zaradi neprimerne komunalne infrastrukture. Z začetkom izgradnje Centralne čistilne naprave Nova Gorica se je kvaliteta vode Korna izboljšala. Potok Koren je edini večji rečni sistem, ki teče skozi mesto Nova Gorica, prečka državno mejo ter nadaljuje svojo pot na italijanski strani in skupaj z naravnim spomenikom, gozdom Panovec, tvori naravni povezovalni člen med obema Goricama. S pomočjo naravnih rešitev (NBS) in zelene infrastrukture bomo izvedli pilotne aktivnosti, ki bi prostor oživile in ga povezale z urbaniziranim delom mesta Nova Gorica.