Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Brezmejno leto 2024

  • DATUM OBJAVE 30. januar 2024
  • VIR Mestna občina Nova Gorica

  • STATUS PROJEKTA: Projekti v izvajanju

 

Logotip projekta Brezmejno leto 2024.

Brezmejno leto 2024

Mestna občina Nova Gorica letošnje BREZMEJNO LETO posveča vsebinam čezmejnega sodelovanja in evropskega povezovanja ter pobudam, ki bodo še dodatno osvetlile naše sožitje v Evropi tudi v luči prihajajoče Evropske prestolnice kulture 2025.

Program Brezmejnega leta pripravljamo skupaj s številnimi snovalci, javnimi zavodi, društvi in posamezniki.

 

PROGRAM

Silva lapidea, Čezmejno sodobno kiparstvo

Muzej Sv. Klare/Museo di Santa Chiara, Gorica (I)

Razstava je vključena v program približevanja Nove Gorice in Gorice k EPK 2025 ter prinaša vpogled v stvaritvah štiriindvajsetih italijanskih in slovenskih kipark in kiparjev, ki svoja kiparska hotenja udejanjajo v tradicionalnih naravnih materialih, bodisi v lesu bodisi v kamnu.

Sodelujoči umetniki: Vittorio Balcone, Edi Carrer, Stefano Comelli, Paolo Figar, Arianna Gasperina, Boštjan Kavčič, Vasja Kavčič, Damjan Komel, Anja Kranjc, Roberto Kusterle, Roberto Merotto, Claudio Mrakic, Roberto Nanut, Negovan Nemec, Vladimir Makuc, Giovanni Pacor, Nedeljko Pečanac, Zmago Posega, Gorazd Prinčič, Angelo Simonetti, Nika Šimac, Robin Soave, Franco Spano’, Lara Steffe, Enzo Valentinuz, Ana Žerjal

Razstava bo na ogled do 17. marca.

Organizator: Kulturno društvo za sodobne umetnosti Prologo iz Gorice in Kulturni dom Nova Gorica

 

Alessandra Lazzaris: MEJE – Za vsakim obzorjem je vedno drugo obzorje, slike

Mestna galerija Nova Gorica

Leto 2024 so v Mestni galeriji Nova Gorica začeli z razstavo Alessandre Lazzaris. Izhajajoč iz tehnike in poetike njenih del je nastal projekt, ki spodbuja razmislek o pomenu meje, obzorja, posledično pa k razmišljanju o usodi Evrope in celotnega človeštva, o spopadih, ki smo jim priča, o kulturi, razumljeni kot orodje, primerno za približevanje stališč in opevanje razlik. Razstava bo na ogled do 7. februarja.

Organizator: Kulturni dom Nova Gorica

 

01.02.2024 ob 19.00

Slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku "V iskanju navdiha"

Kulturni dom Nova Gorica

Dan slovenske kulture bomo počastili z odkrivanjem slovenske literarne ustvarjalnosti v Italiji. Prostor od Trbiža do Milj je preplavljen z izjemnimi dosežki literarnih umetnikov vseh generacij. Spoznali bomo nekatere njihove bolj ali manj znane bisere, ki so zaznamovali (ne samo) slovensko literarno zgodovino. Literarni zaklad Slovencev v Italiji je zagotovo bogatejši, zato naj bo ta dan le navdih, da sežete po njihovi ustvarjalnosti.

Organizator: Mestna občina Nova Gorica

 

06.02.2024 ob 17.00

Predstavitev knjige Inkunabule v Novi Gorici

Frančiškanski samostan Kostanjevica Nova Gorica

"Po treh letih intenzivnega dela italijanskih strokovnjakov bo predstavljena knjiga Inkunabule v Novi Gorici, v kateri so popisi 27 prvotiskov (knjige natisnjene med leti 1450 in 1500), ki jih najdemo v Novi Gorici. 21 jih je v Škrabčevi knjižnici v samostanu Kostanjevica, 5 v zasebni zbirki Davida in Marinke Brezigar ter 1 iz Goriške knjižnice Franceta Bevka. Strokoven popis inkunabul bo izšel v knjigi, ki bo dvojezična, slovenska in italijanska."

Organizator: Frančiškanski samostan Kostanjevica Nova Gorica, Mestna občina Nova Gorica in Goriška knjižnica Franceta Bevka

 

07.02.2024 ob 18.00

Odprtje razstave 3. Mednarodnega extempora In vendar oživi

Točka Zveze kulturnih društev Nova Gorica

Odprtje razstave 3. mednarodnega extempora, ki je oktobra lani potekal na Goriškem gradu v Gorici. Sodelovalo je 49 likovnih ustvarjalcev iz Slovenije, Italije in Avstrije. Odprtje razstave bo v počastitev slovenskega kulturnega praznika pospremila poezija Franceta Prešerna v več jezikih. Razstava bo na ogled do 30. aprila 2024.

Organizator: Zveza kulturnih društev Nova Gorica, Porte a Nordest APS Gorizia, Centro culturale ''Mazzini'' ENDAS Monfalcone, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti Nova Gorica

 

08.02.2024 ob 11.00

Retrospektivna razstava slovenskih in italijanskih umetnikov Dinamika materije z dvojezičnim vodstvom

Grad Kromberk

Po občasni razstavi slovenskih in italijanskih umetnikov, ki sodi v okvir Festivala vetra in kamna - Energija prostorov, bosta vodila kuratorja Katarina Brešan v slovenskem jeziku in Massimo Premuda v italijanskem.

Organizator: Goriški muzej, Casa CAVE Vižovlje in Arhiv Marcello Mascherini

 

08.02.2024

Slovenski kulturni praznik z dvojezičnimi vodstvi v Goriškem muzeju

V okviru slovenskega kulturnega praznika so tudi letos po nekaterih zbirkah Muzeja na meji na voljo brezplačna vodstva v slovenskem in italijanskem jeziku, saj je tudi tematika vezana na sosednji državi in njuno burno zgodovino.

Razstava Državna meja na Goriškem 1945–2004

Muzej na meji, Muzejska zbirka Kolodvor

ob 14.00  Vodstvo v slovenskem jeziku

ob 15.00 Vodstvo v italijanskem jeziku

Razstava Na šverc! Tihotapstvo na Goriškem po drugi svetovni vojni

Muzej na meji, Muzejska zbirka Pristava

ob 15.00 Vodstvo v slovenskem jeziku

ob 16.00 Vodstvo v italijanskem jeziku

Organizator: Goriški muzej

 

08.02.2024 ob 20.00

"Cikel slovenskega filma z italijanskimi podnapisi: projekcija filma Milko Bambič, v stanju rojevanja režiserja Radovana Čoka"

Kino Kinemax, Hiša filma, Gorica (I)

8. februar bomo obeležili z dokumentarnim portretom Milka Bambiča režiserja Radovana Čoka. Pri nastanku filma je poleg produkcijske hiše Solsticij sodeloval tudi Kinoatelje. Bambič, umetnik slovenskega porekla v Italiji, je bil Spacalov in Černigojev sodobnik v Trstu, kot likovni kritik pa je bil med pionirji slovenske povojne likovne kritike v Italiji. Bil je umetnik, ki je pustil globoko sled v zgodovinski avantgardi, predvsem futurizmu.

Organizator: Kinoatelje in produkcijska hiša Solsticij

 

23.02.-11.05.2024

Primorska poje 2024

Koncertna prizorišča na obeh straneh meje

Primorska poje je zagotovo ena največjih manifestacij slovenske ljubiteljske kulture. Številni koncerti se bodo odvili na obeh straneh zahodne meje in se zaključili v maju 2024.

Organizator: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Zveza pevskih zborov Primorske, Zveza Slovenskih kulturnih društev, Zveza slovenske kataloške prosvete Gorica in Zveza cerkvenih pevskih zborov Trst

 

februar-maj

Liga brez meja v kategoriji starejši dečki U15

Klubska nogometna igrišča

Liga brez meja je nogometna liga, namenjena fantom v starosti 15 let. V tem tekmovanju sodeluje pet slovenskih in pet italijanskih klubov. Tekme se igrajo na domicilnih igriščih klubov. Tekmovanje je turnirske narave. V polfinalu se med seboj pomerita dve najvišje uvrščeni  ekipi in Slovenije in dve iz Italije. Na finalni tekmi pa se med seboj pomerita najboljši ekipi obeh držav. Tekmovanje poteka od meseca januarja do meseca maja.

Organizator: Medobčinska nogometna zveza Nova Gorica v sodelovanju z nogometnimi klubi

 

01.-02.03.2024

7. MAHLE eco rally

Nova Gorica in Gorica (I)

"Start rally-ja bo pred tovarno MAHLE. Tekmovalce bo potna knjiga vodila preko Gorice (I) in nato na Kras. Nadaljevala se bo po Vipavski dolini in prvi dan končala v Novi Gorici. Naslednji dan bo pot vodila po Soški dolini do Kobarida. Predviden je povratek v Novo Gorico in nato cilj rally-ja pred Občinsko palačo. Pri organizaciji prireditve AMD GORICA sodeluje s klubom GORIZIA CORSE iz Gorice."

Organizator: Avto moto društvo Gorica

 

08.03.2024 ob 19.00

Tradicionalni koncert ob mednarodnem prazniku žena Rože za tvoj dan

Velika dvorana Občinske palače

Na naš tradicionalni koncert ob mednarodnem prazniku žena, ki bo letos v petek, 8.3.2024, redno vabimo k sodelovanju pevske zbore iz naše ožje in širše okolice, kakor tudi  mlade pevke in  instrumentaliste. Tokrat smo se odločile, da v goste povabimo zamejski Moški pevski zbor Štmaver iz sosednje Gorice.

Organizator: Kulturno društvo Ženski pevski zbor Rože Nova Gorica

 

14.03.2024 ob 20.00

Cikel slovenskega filma z italijanskimi podnapisi: projekcija filma Telo režiserke Petre Seliškar

Kino Kinemax, Hiša filma, Gorica (I)

Gostili bomo prejemnico nagrade Darko Bratina Petro Seliškar. Njen novi dokumentarni film Telo, ki je nastajal kar dvajset let, je tudi letošnji dobitnik nagrade vesna za najboljši dokumentarni film. Film vodi skozi občutljivo zgodbo o življenju in notranjem svetu ženske, ki se neustrašno bori z redkimi avtoimunskimi boleznimi. Dokumentaristka v filmu prepleta mešanico intimnih pogovorov, osebnih arhivov in impresionističnih podob.

Organizator: Kinoatelje in produkcijska hiša Petra Pan Film

 

20.03.2024 ob 18.00

Ob svetovnem dnevu poezije

Točka Zveze kulturnih društev Nova Gorica

Ob svetovnem dnevu poezije 21. marcu bo v Točki Zveze kulturnih društev Nova Gorica potekalo branje poezije in pogovor z dvojezičnimi ustvarjalci.

Organizator: Zveza kulturnih društev Nova Gorica, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti Nova Gorica

 

22.03.2024 ob 19.00

Fotografska razstava V dialogu: Boris Gaberščik in Sergio Scabar

Galerija GONG

"Razstava postavlja v dialog dela dveh mojstrov črno-bele analogne fotografije: slovenskega fotografa Borisa Gaberščika in italijanskega ustvarjalca Sergia Scabarja. Avtorja izhajata iz različnih kulturnih okolij, vendar njuno delo povezuje ustvarjalni pristop, ki temelji na raziskovalni naravi fotografskega medija in kreaciji natančno premišljenih kompozicij, oblikovanih iz rabljenih predmetov.

Razstava bo na ogled do 26. aprila 2024."

Organizator: Galerija GONG

 

08.-14.04.2024

Festival zdravja

Nova Gorica

V okviru Festivala zdravja se bodo na Sejmu zdravja, ki bo potekal 8. aprila, prvič predstavila različna društva, zavodi, organizacije z obeh strani, ki skrbijo za kakovost življenja populacije preko različnih preventivno rekreativnih zdravstvenih aktivnosti ter preko ozaveščanja in opolnomočenja ljudi na področju zdravja. Festival se bo tudi zaključil s čezmejnim pohodom Poživimo mesti/Vivicittà 2024.

Organizator: Mladinski center Nova Gorica, NIJZ in Zdravstveni dom Nova Gorica, Športna zveza

 

11.04.2024 ob 10.00

Ulični tek za osnovnošolce iz Goriške regije in zamejstva

Nova Gorica

Na občinskem krosu sodelujejo osnovnošolci iz Goriške regije in zamejstva.

Organizator: Športna zveza Nova Gorica

 

11.04.2024 ob 19.00

Dialogi_čez_z naslovom Preteklost na trgu: Kulturna dediščina kot vez s tradicijo in tržni produkt 

Knjigarna in kavarna Maks

Zanimiva bo vrednost čustvenih odzivov, ki se oblikujejo kot vezi med ljudmi neke skupnosti in kulturno dediščino ter njeno interpretacijo skozi oglase, turistična doživetja, resničnostne šove in ostale oblike sodobnega tržnega sporočanja. Ključno vprašanje je, kje so meje uporabe oziroma izrabe preteklosti v sodobni kapitalistični družbi. Namen dogodka je premisliti pravice in odzive nosilcev kulturnih praks in tradicije na eni strani ter uporabe zgodovinskih artefaktov in dediščine za pridobivanje dobička v tržnih odnosih na drugi.

Gosta bosta dr. Peter Klepec in Aljoša Bagola, pogovor bo vodila dr. Jasna Fakin Bajec.

Organizator: Fakulteta za humanistiko Univerze v Novi Gorici, Knjigarna kavarna Maks, Mestna občina Nova Gorica, ZRC SAZU, Javni zavod GO! 2025

 

14.04.2024

Čezmejni pohod Poživimo mesti/Vivicittà 2024

Nova Gorica in Gorica (I)

Pohod povezuje prebivalce mest na obeh straneh meje. Tudi pohodne poti potekajo po območju Nove Gorice in Gorice. Velik pomen pa ima prireditev z vidika spodbujanja gibanja v vseh starostnih obdobjih. S pohodom se bo tudi zaključil letošnji Festivala zdravja v Novi Gorici.

Organizator: Športna zveza Nova Gorica

 

16.-20.04.2024

Festival učilniških predstav Mlada Evropa IV

SNG Nova Gorica, Goriška knjižnica Franceta Bevka, Gimnazija Nova Gorica

V okviru projekta Mlada Evropa IV gledališke mreže ETC bomo aprila v Novi Gorici gostili festival novonapisanih učilniških predstav, kjer bo moč videti osem predstav iz sedmih držav, med drugim tudi eno v produkciji SNG Nova Gorica. Projekt je za svojo odličnost prejel evropsko nagrado Ars Explora (https://www.artexplora.org/en/europeen-award-editions). Festival bo trajal od torka, 16. aprila, do sobote, 20. aprila.

Organizator: SNG Nova Gorica in mreža European theatre convention (ETC)

 

16.04.2024 ob 20.00

Premiera predstave Najboljša evropska predstava

SNG Nova Gorica

Slovenska premiera mednarodne koprodukcijske predstave, ki je nastala v sodelovanju z gledališči iz Italije, Poljske, Malte, Kosova in Slovenije.

Organizator: SNG Nova Gorica

 

18.-20.04.2024

Mednarodna konferenca mreže ETC v Novi Gorici

SNG Nova Gorica

Prva od dveh rednih letnih konferenc mreže European Theatre Convention v letu 2024 bo tokrat potekala v Novi Gorici. Člani mreže so direktorji, umetniški vodje in sodelavci, zadolženi za mednarodne aktivnosti iz večjih evropskih gledališč. Konferenca bo potekala tri dni od četrtka, 18. aprila, do sobote, 20. aprila.

Organizator: SNG Nova Gorica in mreža European Theatre Convention (ETC)

 

19.04.2024 ob 18.00

Brezmejno ustvarjalni

Kulturni dom Gorica (I)

Društva UNITRI se že vrsto let povezujemo s sosednjimi društvi na obeh straneh meje. Na dogodku bomo predstavili nekatere dejavnosti, ki jih izvajamo. Med slednjimi so petje, ples in glasbeni nastopi ter umetniško izražanje.

Organizator: Društvo Univerza za tretje življenjsko obdobje Nova Gorica

 

21.04.2024 ob 8.30

Pohod prijateljstva – 2 mesti, 1 srce

Zborno mesto in štart pohoda: Gorica– Via del Monte Santo - Zona Artigianale Gorizia (pri mejnem prehodu Solkan)

Zaključek pohoda: Športni park Nova Gorica (centralni stadion), povratek avtobusov na zborno mesto od 11:00 do 14:00

Brezplačni prevoz z avtobusi na zborno mesto:

Od 8:00 do 9:30 na parkirišču (krožno križišče) pred nakupovalnim centrom Supernova na Majskih poljanah bodo avtobusi vozili na zborno mesto v Via del Monte Santo - Zona Artigianale Gorizia (pri mejnem prehodu Solkan)

Organizator: Javni zavod za šport Nova Gorica, Zavod GO! 2025 in Associazione Sportiva Dilettantistica Gruppo Marciatori Gorizia 

 

25.04.-01.05.2024

20. Turnir narodov v kategoriji starejših dečkov U15

Nogometna igrišča v regiji

V letu 2024 bomo obeležili 20-letnico Turnirja narodov. Turnir je namenjen fantom v starosti 15 let. Turnir istočasno poteka v treh državah (Slovenija, Italija, Avstrija). Na njem nastopajo reprezentance celega sveta.  V Sloveniji se tekme odvijajo na nogometnih igriščih klubov soorganizatorjev. Turnir bo predvidoma potekal v času od 25. aprila do 1. maja.

Organizator: Medobčinska nogometna zveza Nova Gorica v sodelovanju z nogometnimi klubi

 

27.04.2024 ob 12.00

Predstavitev starodobnih vozil Miteleuropean Race

Pred zabaviščnim centrom Perla

Turistična vožnja in razstava starodobnih vozil pred zabaviščnim centrom Perla

Organizator: Avto moto Gorica

 

07.-22.05.2024

Likovna zbirka ART CIRCLE Mednarodni Festival Vizualnih Umetnosti, 2011-2024

Avla Občinske palače

Ob 20. obletnici vstopa Slovenije v EUsmo na povabilo Oddelka za diplomacijo Ministrstva za zunanje zadeve RS pripravili kuriran izbor iz zbirke mednarodnih umetnikov iz Evropskih držav, ki bo postavljen na ogled v avli novogoriške Občinske palače. Festival je od svojega začetka posvečen evropskemu povezovanju z izvajanjem umetniških rezidenc - Kulturnih ambasad in povezovanju z lokalnim okoljem.

Organizator: Kulturno umetniško društvo Manifest v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica

 

06.-08.05.2024

3. Simpozij v okviru projekta VZHOD/ZAHOD Meja skozi film in zgodovino

Nova Gorica in Gorica (I)

V maju se obeta tretja izvedba simpozija projekta VZHOD/ZAHOD Meja skozi film in zgodovino, ki preko gibljivih podob raziskuje življenje ob slovensko-italijanski meji. Večletni projekt, ki ga vodi Kinoatelje v sodelovanju s številnimi domačimi in evropskimi partnerji, želi ovrednotiti našo skupno avdiovizualno dediščino in jo prikazati tudi v mednarodnem prostoru.

Organizator: Kinoatelje s partnerji

 

09.05.2024

Praznovanje 20. obletnice vstopa Slovenije v Evropsko unijo

Nova Gorica

Ob letošnjem praznovanju dneva Evrope 9. 5. se bodo odvijali različni dogodki na več mestih v centru Nove Gorice, ki se bodo zaključili z državno proslavo na prostem in neposrednim prenosom na TV Slovenija.

Organizator: Protokol Republike Slovenije in Predstavništvo Evropske komisije v sodelovanju z Metno občino Nova Gorica

 

18.05.2024 ob 09.00

10. Mednarodna, dobrodelna, netekmovalna in družabna prireditev Tečem, da pomagam

Športni park Nova Gorica

Prireditev, ki vključuje rekreativni tek in hojo po atletski stezi ter ob nogometnem igrišču, je primerna za vse ljudi vseh starosti in ne glede na njihove gibalne omejitve.

Organizator: Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica, Lions klubi Severne Primorske, Mestna občina Nova Gorica, Center za krepitev zdravja Nova Gorica in Javni zavod za šport Nova Gorica

 

26.05.2024 ob 07.00

Pohod ob 20. obletnici vstopa Slovenije v Evropsko unijo

Nova Gorica in Solkan

Pohoda ob 20. obletnici vstopa v EU se bodo udeležili tudi člani sosednjih čezmejnih društev. Iz Solkana se bomo povzpeli na Prevalo in po jarkih in kavernah na Frančiškov hrib, Sv. Goro (Skalnico) ter na Vodice, kjer si bomo ogledali podzemni svet avstrijskih kavern. Sestop bo na Preški vrh in po mulatjeri do ovinka pod Prevalo in v Solkan.

Organizator: Planinsko društvo Nova Gorica

 

26.05.2024 ob 09.30

Skupna vodstva po palačah rodbine Coronini

Palača Coronini, Grad Kromberk

Muzej in Fundacija obujata zgodovinsko povezavo med rezidencama Grad Kromberk in Palazzo Coronini Cronberg v Gorici ter ponujata skupna vodstva s skupno vstopnico. Potekala bodo vzporedno v slovenskem in italijanskem jeziku.

Organizator: Goriški muzej in Fundacija palača Coronini Cronberg

 

26.05.2024 ob 10.00

Čezmejni pohod "Pohod solidarnosti - Marcia della solidarietà"

Gorica (I) Parco San Rocco - Pristava (Rafut) - Nova Gorica - Gorica (I)

Tradicionalni pohod solidarnosti društev, ki pomagajo osebam s posebnimi potrebami.

Organizator: Društvo za pomoč osebam s posebnimi potrebami Stara Gora in društvo Anffas iz Gorice (I)

 

27.05.2024 ob 09.00

3. Mednarodna kiparska rezidenca Wood&Stone Lokve

Lokve

Med 27. majem 2024 in 2. junijem 2024 bodo Lokve že tretje leto zapored gostile 6 domačih in tujih akademskih kiparjev, ki bodo vas Lokve za teden dni spremenili v atelje na prostem in iz lesa in kamna ustvarjali kipe, ki bodo postali del Forma vive Lokve. To bo že 3. kiparska rezidenca, ki jo Lokve gostijo z namenom približanja umetnosti domačinom in obiskovalcem Lokvi. Forma viva je pospremljena s katalogom in sprehodom Od kipa do kipa.

Organizator: Turistično-kulturno in športno društvo LO-KO, Gostilna Lokve, Art Circle Slovenija

 

30.05.2024 ob 18.00

Letna razstava Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici

Akademija umetnosti

Kot je navada, dvakrat letno ob zaključkih semestrov pripravljamo pregled študentske ustvarjalnosti. Takrat se v razstavne prostore spremenijo vse predavalnice in hodniki Akademije. Toplo vabljeni, da se nam pridružite v četrtek, 30. maja med 18. in 21. uro, na javni ogled študentskih del na našo Akademijo umetnosti.

Organizator: Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici

 

31. 5. 2024 ob 20.00

Nova Gorica v cvetju in s pesmijo

Dvorana frančiškanskega samostana Kostanjevica nad Novo Gorico

Mešani pevski zbor Nova Gorica, navdahnjen s podobo kraja v mesecu cvetja, pripravlja koncert, ki ga poklanja svojemu mestu v Tednu ljubiteljske kulture in se vključuje v projekt MO Nova Gorica Brezmejno leto 2024. Lepoto trenutka zbor namreč povezuje in nadgrajuje tudi s povabljenim zamejskim Moškim pevskim zborom  Fantje izpod Grmade iz okolja Devin-Nabrežina.  Oba zbora bosta slovenske narodne in umetne pesmi zapela 31. maja 2024 v dvorani frančiškanskega samostana na Kostanjevici nad Novo Gorico.

Organizator: Kulturno društvo Mešani pevski zbor Nova Gorica

 

maj-oktober

Dvojna razstava Nova Gorica – novo mesto na meji

Razstavni prostor med Goriško knjižnico Franceta Bevka in Slovenskim narodnim gledališčem Nova Gorica

Nova mesta - urbane utopije:

Nova Gorica je prvo na novo zgrajeno mesto v 20. stoletju, ki bo postalo EPK. Ni pa edino. Predstavljeni bodo različni tipi novih mest širom Evrope. Del projekta "Ab Initio - urbana utopija" iz uradnega programa EPK. 

Mejna mesta - dvojna mesta:

Razstava je del projekta "Transbordering Laboratory". Predstavljen bo koncept dvojnih mest, razmisleki o bivanju v njih in specifična spoznanja o čezmejnem življenju.

Organizator: Društvo humanistov Goriške in Zavod Magistrala

 

02.06.2024 ob 10.00

Dežela prijateljev 2024

Borov gozdiček, travnik pred Občinsko palačo, Občinska palača in park ob avtobusni postaji

Dežela prijateljev je brezplačen in dobrodelen dogodek, ki vsako leto privabi veliko družin iz vse Slovenije ter zamejstva. Združuje veliko junakov iz pravljičnega in živalskega sveta. Gre za dogodek, ki poziva k prijateljstvu in pravilnemu odnosu do živali ter okolja. Priča bomo brezmejni hoopers tekmi, k vsebinskemu programu bomo poleg slovenskih povabili tudi italijanske šole, kjer si bodo otroci izmenjali kamenčke prijateljstva.

Organizator: Žurnal24.si, Radio Robin in Mestna občina Nova Gorica

 

10.06.2024 ob 12.00

Mobilna interaktivna igra Mesto in mesto/Città e città

Nova Gorica, Gorica (I) in okolica

SNG Nova Gorica v okviru projekta Ustvarjalne Evrope ACuTe, ki je osredotočen na digitalno v gledališču, razvija interaktivno spletno mobilno igro, ki bo s svojimi nalogami povezala zgodovinsko pomembne točke v obeh Goricah. Igro bo moč igrati v slovenskem, italijanskem, furlanskem in angleškem jeziku.

Organizator: SNG Nova Gorica, ZRC SAZU Raziskovalna postaja Nova Gorica, Società Filologica Friulana

 

20.06.2024 ob 20.00

Večer Orientalskega plesa Yaz Nefes-i 2024

Kulturni dom Branik

Dogodek Yaz Nefes-i 2024, plesna predstava skupine Nefes z naslovom "ONA" z gosti Inanna dance (Sežana), Kuod Bayani (Kamnik), Oriental ladies (Italija).

Zgodba o majhni deklici, ki sanja, da bo princesa, ko bo velika, zgodba o odraščajoči punčki, ki sanja, da se bo poročila s princem, zgodba o mladoletnici, ki sanja, da bo ugnala svet, zgodba o ženski, ki sanja o svobodi, zgodba o njej, ki sanja drugačno življenje. Ona. To je zgodba o njej.

Organizator: KPD Franc Zgonik Branik - plesna skupina Nefes

 

16.06.2024 ob 09.30

Skupna vodstva po palačah rodbine Coronini

Grad Kromberk, Palača Coronini

Muzej in Fundacija obujata zgodovinsko povezavo med rezidencama Grad Kromberk in Palazzo Coronini Cronberg v Gorici ter ponujata skupna vodstva s skupno vstopnico. Potekala bodo vzporedno v slovenskem in italijanskem jeziku.

Organizator: Goriški muzej in Fundacija palača Coronini Cronberg

 

06.07.2024 ob 12.00

Beer&Blues Lokve

Lokve

Vsako leto, že četrto leto zapored, je prva sobota v juniju rezervirana za urbane bluesovske zvoke, ki jih dostavimo v čudovito kuliso Trnovskega gozda. Na Lokvah zaživi tako spoj narave in glasbe običajno z enim slovenskim in enim italijanskim bandom.

Organizator: Gostilna Lokve v sodelovanju s TKŠ LO-KO Lokve in Kud Morgan

 

01.09.2024 ob 12.00

Brezmejno letalstvo bratov Rusjan

Nova Gorica, Letališče Gorica (I), Letališče Ajdovščina

Organizacija Fly-in dogodka (letalskega srečanja) na letališču Gorica (alternativna lokacija je letališče Ajdovščina) s prihodom letal drugih aeroklubov in operaterjev. Pregled zgodovine letalstva na Goriškem in širše ter predstavitev biografskega filma pilota Edvarda Rusjana (lokacija Nova Gorica). Organizacija informativnih letov s klubskimi letali za interesente letalstva.

Točen datum izvedbe dogodka bo planiran glede na vremenske razmere. 

Organizator: Aeroklub Gorica

 

06.09.2024 ob 20.00

Večer ob občinskem prazniku s slavnostno sejo Mestnega sveta in podelitvijo nagrad Mestne občine Nova Gorica

Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Na osrednjem dogodku ob občinskem prazniku se bomo posvetili brezmejnosti našega prostora in letošnjim nagrajencem, ki so pomembno zaznamovali življenje v njem.    

Organizator: Mestna občina Nova Gorica

 

21.09.2024 ob 09.00

Literarna pokrajina Goriške 2024

Nova Gorica in Gorica (I)

Literarni sprehod s programom.

Organizator: JSKD Nova Gorica s številnimi soorganizatorji

 

23.09.2024

Čezmejni odbojkarski turnir za dekleta

Športni park Nova Gorica in novogoriške telovadnice

Čezmejni odbojkarski turnir za dekleta, na katerem bodo sodelovale ekipe ZSŠDI, OK Gorica in druge povabljene ekipe iz obmejnih področij sosednjih držav.

Organizator: Športna zveza Nova Gorica

 

27.09.2024 ob 18.00

Kulturni večer z odprtjem razstave Kud Goriška paleta in KD Briški grič

Sedež Kulturnega društva Briški grič, Bukovje 6 Števerjan (I)

Kulturno umetniško društvo Goriška paleta iz Nove Gorice in Kulturno društvo Briški grič iz Števerjana že vrsto let aktivno in uspešno delujeta na različnih področjih kulture tako v Sloveniji kot v Italiji. V duhu čezmejnega povezovanja in v želji po združevanju ljubiteljev kulture iz obeh strani meje se bosta društvi predstavili z glasbenimi in pevskimi nastopi ter odprtjem razstave slikarskih, fotografskih in keramičnih del svojih članov.  

Organizator: Kulturno umetniško društvo Goriška paleta (SLO) in Kulturno društvo Briški grič (I)

 

28.09.2024 ob 10.00

10. Goriški Tek in Hoja za upanje

Nova Gorica in okolica

"Jubilejni 10. Goriški Tek in Hoja za upanje je tradicionalni športno-dobrodelni dogodek, ki služi kot uvod v rožnati oktober, saj je povezan z rakom dojk in težavami, ki jih povzroča med žensko populacijo. Soorganizatorji sporočamo, da z redno telesno aktivnostjo, primerno prehrano in vzdrževanjem telesne teže ohranjamo in skrbimo za svoje zdravje.
Prireditev je dobrodelna: startnina bo namenjena onkološkemu oddelku SBNG."

Organizator: Društvo ko-RAK.si, Športna zveza, MONG in potencialno italijanski partnerji A.N.D.O.S. Onlus

 

28.09.2024 ob 19.00

Koncert Rože za Novo Gorico

Velika dvorana Občinske palače

"Ženski pevski zbor Rože Nova Gorica bo tudi letos organiziral, že enajstič, samostojni koncert, običajno z več gosti pod naslovom Rože za Novo Gorico. Tokrat bo koncert v okviru projekta ""Brezmejno leto"" povezal obe strani meje, saj bo z nami nastopil zamejski MoPZ Fantje izpod grmade iz Devina. Z njim se želimo pokloniti in tudi zahvaliti občini in občanom za podporo zboru. "

Organizator: Kulturno društvo Ženski pevski zbor Rože Nova Gorica

 

september

26. Mednarodni Pokal Perla v umetnostnem kotalkanju

Kotalkališče v Solkanu

Mednarodni Pokal Perla se že tradicionalno odvija v drugi polovici septembra. Je zelo priljubljena prireditev med klubi na obeh straneh meje. Na njej so vedno prisotni vsi slovenski klubi, udeležijo se je tudi vsi povabljeni klubi iz sosednje Italije in Hrvaške. Z več kot 150 tekmovalci zadnja leta podiramo rekorde v udeležbi.

Organizator: Kotalkarski klub Perla Solkan

 

september in oktober

Skupna vodstva po palačah rodbine Coronini

Grad Kromberk, Palača Coronini

Muzej in Fundacija obujata zgodovinsko povezavo med rezidencama Grad Kromberk in Palazzo Coronini Cronberg v Gorici ter ponujata skupna vodstva s skupno vstopnico. Potekala bodo vzporedno v slovenskem in italijanskem jeziku.

Organizator: Goriški muzej in Fundacija palača Coronini Cronberg

 

03.10.2024

Festival R.o.R

Nova Gorica in Gorica (I), Bevkov trg

Festival sodobnih umetniških, intermedijskih ter performativnih praks.

Organizator: Zavod BridA

 

08.-13.10.2024

Čezmejni filmski festival Poklon viziji

Nova Gorica in Gorica (I)

Čezmejni filmski festival Poklon viziji, ki ga Kinoatelje pripravlja v sodelovanju s številnimi partnerji, bo tudi v letu 2024 goriški prostor prežel z družbeno angažirano kinematografijo prepoznavnih in mladih avtorjev. Ob tej priložnosti bomo letos počastili 25. obletnico podeljevanja nagrade Darko Bratina na festivalu, ki nosi sporočilo o transformativni, humanistični in poetični moči filmskih podob.

Organizator: Kinoatelje s partnerji

 

16.10.2024 ob 17.00

Čezmejni plesni festival Vis-a-vì

SNG Nova Gorica, Teatro Verdi Gorica, Teatro di Cormons, Teatro di Gradisca

Petdnevni festival plesnih predstav z bogatim spremljevalnim programom, ki poteka v večih dvoranah v obeh Goricah in okolici.

Organizator: Artisti Associati v sodelovanju s SNG Nova Gorica

 

20.10.2024 ob 18.00

Goriška zborovska srečanja, Celovečerni koncert ob 10. obletnici smrti skladatelja Pavleta Merkùja

Gorica (I), Nova Gorica

Zborovski koncert ob 10. obletnici smrti skladatelja Pavleta Merkùja s sodelovanjem slovenskih in zamejskih zborov.

Organizator: Zveza kulturnih društev Nova Gorica, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti Nova Gorica

 

26.10.2024 ob 11.00

Hodi in odleti s Sabotina

Sabotin, Nova Gorica

Ob primernem vremenu se s parkirišča ob Solkanskem mostu odpravimo peš na Sabotin. S Sabotina odletimo nad Novo Gorico ter pristanemo na travniku pred Zabaviščnim centrom Perla. Dogodka se lahko udeležijo vsi prosti letalci jadralnih padal iz Slovenije ter zamejstva. Po pristanku sledi druženje ter prikaz letalnih naprav in opreme.

Organizator: Društvo jadralnih padalcev Polet Nova Gorica

 

07.11.2024 ob 20.00

24. mednarodni festival sodobnih umetniških praks Pixxelpoint

Mestna galerija Nova Gorica, Galerija Tir, Galerija Agore Gorica (I) in drugje

Pixxelpoint, ki izhaja iz vizualne kulture elektronskih medijev, se osredotoča tako na razvijanje in boljše razumevanje razsežnosti digitalnih svetov ter digitaliziranja stvarnega sveta okoli nas, skupaj z njegovo predstavitvijo in popularizacijo, kot na vzpodbujanje teoretskega, kritičnega diskurza in refleksije o intermedijski umetnosti.  Tokratno edicijo festivala bo kuriral Janez Fakin Janša, kot umetniški vodja, s kuratorsko ekipo.

Organizator: Kulturni dom Nova Gorica

 

14.11.2024 ob 20.00

Premiera predstave V iskanju izgubljenega jezika

SNG Nova Gorica

Predstava V iskanju izgubljenega jezika je drugi del trilogije, ki nastaja v sodelovanju s festivalom Mittelfest in Zavodom GO!2025. Besedilo piše Goran Vojnović, predstavo pa bo režiral Janusz Kica.

Organizator: SNG Nova Gorica

 

november

Predstavitev projektov Evropske prestolnice kulture 2025 Nova Gorica - Gorica

Razstavni prostor med Goriško knjižnico Franceta Bevka in Slovenskim narodnim gledališčem Nova Gorica

Spoznajte uradni program GO! 2025. Številne projekte s skupnim ciljem – odgrniti svetu naš kulturni razgled, od Soče do Alp in Jadrana, od Mušiča in Basaglie do Ravnikarja in Gadjieva, ter se hkrati ozreti v svet onkraj meja.

Organizator: GO! 2025 - Evropska prestolnica kulture, Nova Gorica

 

november

Nove perspektive

Kulturni dom Nova Gorica

Predstavljamo program aktualnih filmov študentk in študentov Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici, ki so bili posneti oz. ustvarjeni na Goriškem. S filmskim večerom kratkih filmov nadaljujemo tradicijo predstavljanja izbranih študentskih filmskih del novogoriške akademije. Po večini gre za premierno prikazovanje pred odhodom filmov na festivale doma in v tujini. Filme bodo pospremile tudi filmske ekipe.

Organizator: Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici

 

03.12.2024 ob 11.00

Ta veseli dan kulture v Štandrežu – dogodek za otroke slovenskih vrtcev in šol iz Štandreža

Župnijski dom Anton Gregorčič Štandrež, Gorica (I)

V sodelovanju s Prosvetnim društvom Štandrež in Župnijo Svetega Andreja Štandrež že tradicionalno pripravljamo gledališko predstavo oziroma predstavitev slikanic za otroke iz slovenskih šol in vrtcev v Štandrežu.

Organizator: Zveza kulturnih društev Nova Gorica, Prosvetno društvo Štandrež, Župnija Svetega Andreja Štandrež, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti Nova Gorica

 

03.12.2024 ob 18.00

Odprtje razstave Pobrateni kraji/občine (delovni naslov)

Vhodna avla Pokrajinskega arhiva v Novi Gorici

Namen potujoče razstave, ki bi se izmenično postavljala v Sloveniji in Italiji, je prikazati čezmejno sodelovanje severnoprimorskih krajev s kraji v Goriški pokrajini, ki ima svoje začetke že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Na podlagi v arhivu in na terenu hranjenega gradiva bodo podrobno predstavljeni potek sodelovanja in pobratenja ter konkretni dogodki in aktivnosti, ki so bili izvedeni z namenom povezovanja med dvema narodoma.

Organizator: Pokrajinski arhiv v Novi Gorici

 

7. in 08.12.2024

Božično-novoletna kotalkarska revija

La Valletta Gorica (I) in dvorana Balon Nova Gorica

Božično-novoletna kotalkarska revija, ki jo s skupnimi močmi ustvarjajo kotalkarji in kotalkarice iz dveh obmejnih klubov, KK Perla Solkan in La Fenice Goriziana (I).

Organizator: Kotalkarski klub Perla Solkan v sodelovanju z La Fenice Goriziana

 

december

Čezmejna razstava rezbarjev na Sveti Gori

Sveta Gora

Skupna razstava slovenskih in italijanskih rezbarjev ter kamnosekov na Sveti Gori, ki bo na ogled še celo leto 2025.

Organizator: RIRDS, Rezbarsko intarzijsko restavratorsko društvo Solkan

 

Javni pogovori Dialogi_čez_

Kavarna in knjigarna na Delpinovi ulici

"Dialogi_čez_ so javni pogovori, ki jih organizira Fakulteta za humanistiko Univerze v Novi Gorici. Soočimo strokovnjake z različnih področij na temo meje in čezmejnosti. Skozi moderirano razpravo presegamo razkorak med teorijo in prakso ter prispevamo k novemu razumevanju kompleksnih vprašanj sodobnosti.

V letu 2024 se bodo pogovori nanašali na teme trženja kulture (marec), moškosti (maj) ter jezikoslovja (oktober). "

Organizator: Fakulteta za humanistiko, Univerza v Novi Gorici

 

Otvoritev prvih znanstvenih atrakcij v čezmejnem Znanstveno-tehničnem parku

Zeleni pas ob meji

Skupina dijakov z Gimnazije Nova Gorica in njihovih mentorjev pripravlja postavitev zanimivih znanstvenih poskusov/atrakcij, ki bodo postavljeni vzdolž zelenega pasu ob meji. Do poletja 2024 načrtujemo izdelati in postaviti prve poskuse. Njihovo postavljanje se bo nadaljevalo tudi v naslednjih letih.

Organizator: Gimnazija Nova Gorica v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica in EZTS GO

 

Festival Mesto knjige Revija Razpotja: Predstavitev posebnega sklopa Evropa glasuje

predvidoma Bevkov trg

"Predstavitev sklopa v reviji Razpotja in pogovor z avtorji. V posebnem tematskem sklopu bomo v letu 2024 spremljali evropske volitve, analizirali domače in tuje poglede na politični pomen evropskih volitev in pri tem skušali vključiti širok spekter različnih perspektiv. S tem bomo bralce opremili za kompleksno politično dogajanje, ki se bo z volitvami v Evropski parlament odvilo po celotnem kontinentu."

Organizator: Društvo humanistov Goriške

 

Izid in predstavitev publikacije Monografija o arhitekturi in urbanizmu širšega goriškega prostora v 20. stoletju

Nova Gorica, Gorica (I)

Namen  arhitekturne publikacije je oblikovanje skupnega odnosa do kvalitetne arhitekture v čezmejnem prostoru in odnos do slednje kot elementa pozitivne identifikacije za prebivalce v somestju. Pripomogla naj bi k boljšemu razumevanju ter posledično spoštovanju in krepitvi večkulturne identitete. Kot kulturni produkt je namenjena dodatni kulturno-turistični ponudbi prostora.

Organizator: Društvo primorskih arhitektov in  l'Ordine degli Architetti PPC di Gorizia

 

Koncert v sklopu cikla Glasba z vrtov sv. Frančiška

Dvorana Frančiškanskega samostana Kostanjevica v Novi Gorici

V mesecu maju in juniju tradicionalno odmeva Glasba z vrtov svetega Frančiška. Duhovno moč te izjemne kulturnozgodovinske lokacije bomo že 28-etič obogatili s šestimi koncerti vokalne in instrumentalne glasbe. Tradicionalno (vsaj) enega izmed njih oblikujemo v prijateljskem sodelovanju s Slovenskim centrom za glasbo in vzgojo Emil Komel iz sosednje Gorice in Mednarodnim tekmovanjem Musica Goritiensis.

Organizator: Kulturni dom Nova Gorica, SCGV Emil Komel Gorica (I), Mednarodno tekmovanje Musica Goritiensis

 

Čezmejni festival Med zvoki krajev/Festival transfrontaliero Nei suoni dei luoghi

Grad Kromberk, Frančiškanski samostan Kostanjevica idr.

Kulturni dom Nova Gorica se že vrsto let vključuje v različne čezmejne projekte, saj verjamemo, da umetnost ne pozna meja, glasba pa sploh ne prevodov. Eden takih je tudi festival Med zvoki krajev/Nei suoni dei luoghi, ki se v organizaciji društva Progetto Musica iz Vidma odvija že od leta 1999. Koncerti tega poletnega festivala z glasbo plemenitijo kulturno dediščino številnih zanimivih krajev Goriške in dežele Furlanije-Julijske krajine.

Organizator: Kulturni dom Nova Gorica v sodelovanju z italijanskim partnerjem Društvo Progetto Musica iz Vidma

 

Festival srednjeveške in renesančne glasbe Flores Musicae

Grad Kromberk, Cerkev sv. Mihaela v Šmihelu, Cerkev Gospodovega oznanjenja Mariji v Novi Gorici, Vila Vipolže idr.

Festival srednjeveške in renesančne glasbe Flores Musicae je razpet med Novo Gorico, Gorico in Goriškimi brdi. Festival, ki ga bo letos že dvanajstič oblikoval umetniški vodja Bor Zuljan, oblikujemo ob finančni podpori Mestne občine Nova Gorica in Ministrstva RS za kulturo. Posebnost te jesenske festivalske karavane je prepletanje različnih glasbenih zvrsti v nenehnem zasledovanju sinteze med sodobno in staro glasbo.

Organizator: Kulturni dom Nova Gorica, Društvo Dramsam Centro Giuliano di Musica Antica in Festival Musica Cortese

 

Festival Oktober Jazz

Kulturni dom Nova Gorica, Vila Vipolže, Grad Kromberk idr.

Festival Oktober Jazz sloni na desetletni zapuščini cikla Jesenski glasbeni tris.  Po desetih letih pa je v trojčku prevladal jazz, zato tudi ne preseneča preimenovanje cikla v festival Oktober Jazz. Le-ta prinaša pester nabor jazzistov iz goriške zibelke, širše Slovenije, dežele Furlanije-Julijske krajine ter drugih koncev Evrope in sveta, ki v Novo Gorico prinašajo svežino novejše jazzovske produkcije.

Organizator: Kulturni dom Nova Gorica, Društvo Controtempo iz Krmina in Festival Jazz&Wine Of Peace

 

Koncertni triptih "Od EPK Tartu 2024 do GO!2025"

Tartu (Estonia), Gorica (I), Kulturni dom Nova Gorica

Namen mednarodnega projekta Koncertni triptih je povezati izbrane aktualne prestolnice kulture s prihajajočo GO! 2025 v obliki izmenjave dobrih praks in sklepanja prijateljskih vezi. Konec leta 2022 je tako triptih »Od EPK Novi Sad do GO! 2025« povezal obe Gorici z Novim Sadom, decembra 2023 smo povezavo »Od Veszpréma 2023 do GO! 2025« vzpostavili  z madžarsko prestolnico kulture, letos pa bo na vrsti estonska nosilka naziva Tartu.

Organizator: Kulturni dom Nova Gorica v sodelovanju z italijanskim partnerjem Društvo Progetto Musica

 

Čezmejni praznični cikel GoGospel

Kulturni dom Nova Gorica, Kulturni dom Gorica (I)

»GoGospel« je čezmejni praznični cikel, ki svoje začetke najde na področju gospel oz. črnske duhovne glasbe. Skozi leta smo ga obogatili s koncerti božičnih in ljudskih pesmi slovenske in širše evropske glasbene zakladnice. Občinstvo »obeh Goric« tako popeljemo v pravljično doživetje z znanimi božičnimi pesmimi, ki jih poznajo tako mlajši kot starejši.

Organizator: Kulturni dom Nova Gorica, Kulturni dom Gorica (I), Kulturna zadruga Maja iz Gorice (I)

 

Dan v Pevmi in Štmavru

Pevma, Štmaver (I)

"Poklon v Pevmi, ob spomeniku in na pokopališču, padlim v NOB ter Angeli Boškin, prvi šolani medicinski sestri na Slovenskem. Ogled cerkve Toneta Kralja in kapelice v Štmavru.

Sodelujoči: Lovrenc Persoglia, predsednik KS, Vili Prinčič, član okrožnega sveta za Pevmo, Štmaver in Oslavje, Mirko Primožič, VZPI-ANPI, Mirko Radinja, obnovitelj kapelice v Štmavru

Kulturni program: kitarska skupina Je ku je iz Nove Gorice"

Organizator: Gabrijela Vidmar s kitarsko skupino Je ku je iz Nove Gorice, Lučka Mozetič, Društvo upokojencev Nova Gorica, Krajevna skupnost Pevma, Štmaver, Oslavje

 

Športni dogodek Prečkanje meje po zraku - viskovanje z namenom povezovanja obeh Goric

Nova Gorica

Visokovanje (ang. highline) je hoja po trakovih na visoki višini, pri kateri mora posameznik večkrat prestopiti meje in zmogljivosti samega sebe. Za tokratni dogodek smo k sodelovanju povabili športnike iz sosednjih držav, da skupaj prečkamo tudi to mejo. Obenem bi to bil tudi svojevrsten rekord pri nas.

Organizator: Športno društvo SlackAlien

 

Evropska prestolnica kulture GO! 2025

V program Brezmejnega leta so vključeni tudi vsi dogodki v okviru Evropske prestolnice kulture EPK GO! 2025, ki jih najdete na naslednji povezavi https://www.go2025.eu/sl/whats-up/dogodki.

GO! 2025 Nova Gorica

Brezmejno leto 2024

Nova Gorica in Gorica sta 30. aprila 2004 skupaj pozdravili vstop Slovenije v Evropsko unijo. Simbolični vrhunec praznovanja pod sloganom "Skupaj v Evropi" in ob prisotnosti takratnega predsednika Evropske komisije Romana Prodija je bilo odprtje mozaika tržaškega umetnika slovenskega rodu Franca Vecchieta na prenovljenem trgu, ki je povezal obe mesti.

Ob 20. obletnici vstopa Slovenije v Evropsko unijo smo se na Mestni občini Nova Gorica odločili, da leto 2024 posvetimo vsebinam čezmejnega sodelovanja in evropskega povezovanja ter pobudam, ki bodo še dodatno osvetlile naše sožitje v Evropi tudi v luči prihajajoče Evropske prestolnice kulture 2025. Leta, ki jih posvetimo določeni temi ali osebnosti, so namreč vedno priložnost za aktualizacijo vsebin in načrte za prihodnost.

Nova Gorica in Gorica sta s čezmejnim povezovanjem in ustanovitvijo Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje EZTS GO postali zgled čezmejnega sodelovanja v Evropi. Osvojitev naslova Evropske prestolnice kulture pa je pravzaprav kronala naša dolgoletna prizadevanja po preseganju meje in ustvarjanju skupne prihodnosti, v kateri nas različnost kultur ter medsebojno sprejemanje in razumevanje bogatijo, kar je še posebej sporočilno v današnjih časih mednarodnih konfliktov.

V letu brezmejnosti širši javnosti predstavljamo različne vsebine čezmejnega in mednarodnega sodelovanja, ki spodbujajo in utrjujejo medkulturno sobivanje v našem prostoru ter ponujajo priložnosti tako za uspešen razvoj kot za razmah ustvarjalnosti. Prav to želimo sporočiti tudi skozi številne dogodke, ki sestavljajo program Brezmejnega leta 2024.

Brezmejno leto 2024 oblikujejo:

Aeroklub Gorica, Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici, A.N.D.O.S. Onlus, Arhiv Marcello Mascherini, Art Circle Slovenija, Artisti Associati, Avto moto društvo Gorica, Casa CAVE Vižovlje, Center za krepitev zdravja Nova Gorica, Centro culturale ''Mazzini'' ENDAS Monfalcone, Društvo Anffas iz Gorice, Društvo Dramsam Centro Giuliano di Musica Antica, Društvo Controtempo iz Krmina, Društvo humanistov Goriške, Društvo jadralnih padalcev Polet Nova Gorica, Društvo ko-RAK.si, Društvo primorskih arhitektov, Društvo Progetto Musica iz Vidma, Društvo Univerza za tretje življenjsko obdobje Nova Gorica, Društvo upokojencev Nova Gorica, Društvo za pomoč osebam s posebnimi potrebami Stara Gora, European Theatre Convention (ETC), EZTS GO, Fakulteta za humanistiko, Univerza v Novi Gorici, Festival Jazz&Wine Of Peace, Festival Musica Cortese, Frančiškanski samostan Kostanjevica Nova Gorica, Fundacija palača Coronini Cronberg, Gabrijela Vidmar s kitarsko skupino Je ku je iz Nove Gorice, Galerija GONG, Goriška knjižnica Franceta Bevka, Gimnazija Nova Gorica, GO! 2025 – Evropska prestolnica kulture, Nova Gorica,  Goriški muzej, Gostilna Lokve, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti Nova Gorica, Javni zavod za šport Nova Gorica, Kinoatelje, Kud Morgan, Kotalkarski klub Perla Solkan, Krajevna skupnost Pevma, Štmaver, Oslavje, Kulturna zadruga Maja iz Gorice, Kulturni dom Gorica, Kulturni dom Nova Gorica, Kulturno društvo Briški grič, KPD Franc Zgonik Branik - plesna skupina Nefes, Kulturno društvo za sodobne umetnosti Prologo iz Gorice, Kulturno društvo Ženski pevski zbor Rože Nova Gorica, Kulturno umetniško društvo Goriška paleta, La Fenice Goriziana, Lions klubi Severne Primorske, l'Ordine degli Architetti PPC di Gorizia, Lučka Mozetič, Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica, Medobčinska nogometna zveza Nova Gorica, Mednarodno tekmovanje Musica Goritiensis, Mestna občina Nova Gorica, Planinsko društvo Nova Gorica, Pokrajinski arhiv v Novi Gorici, Porte a Nordest APS Gorizi, Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji, Produkcijska hiša Petra Pan Film, Produkcijska hiša Solsticij, Prosvetno društvo Štandrež, Protokol Republike Slovenije, Radio Robin, RIRDS, Rezbarsko intarzijsko restavratorsko društvo Solkan, SCGV Emil Komel Gorica, Società Filologica Friulana, SNG Nova Gorica, Športna zveza Nova Gorica, Športno društvo SlackAlien, Turistično-kulturno in športno društvo LO-KO, Zavod BridA, Zavod Magistrala, ZRC SAZU Raziskovalna postaja Nova Gorica, Zveza cerkvenih pevskih zborov Trst, Zveza kulturnih društev Nova Gorica, Zveza pevskih zborov Primorske, Zveza slovenske katoliške prosvete Gorica, Zveza Slovenskih kulturnih društev, Župnija Svetega Andreja Štandrež, Žurnal24.si.

Prijazno vabimo vse, ki bi se še želeli s čezmejnimi ali mednarodnimi dogodki vključiti v program leta, da izpolnite priložen obrazec in ga pošljete na e-naslov: mestna.obcina@nova-gorica.si s pripisom Brezmejno leto – prijava dogodka.

Obrazec za prijavo dogodka