Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Ravnikarjevo leto v Ravnikarjevem mestu

  • DATUM OBJAVE 07. junij 2023
  • VIR Mestna občina Nova Gorica

  • STATUS PROJEKTA: Zaključeni projekti
  • PREDVIDEN ZAKLJUČEK: 31. 12. 2023

Logotip Ravnikarjevega leta 2023

Mestna občina Nova Gorica letošnje leto posveča arhitektu Edvardu Ravnikarju in se obenem pridružuje obeležitvi Ravnikarjevega leta na državni ravni ob 30. obletnici njegove smrti.

Ravnikarjevo leto v Ravnikarjevem mestu nam ponuja priložnost, da bolje spoznamo osebnost Edvarda Ravnikarja, javno prepoznamo in razumemo pomen njegovih del v Novi Gorici ter da razširimo poznavanje in vedenje o vrednotah modernistične dediščine mesta čim širši javnosti, saj predstavlja pomemben element identitete Nove Gorice.

Program Ravnikarjevega leta v novogoriški mestni občini smo pripravi skupaj s številnimi snovalci, javnimi zavodi, društvi in posamezniki.

 

PROGRAM

Spletni likovni natečaj ob Ravnikarjevem letu »Kakšne oblike je prostor?«

junij–oktober

»Za arhitekturno mišljenje je potrebno priznanje tradicije, nekaj, kar je bilo prej, pogledano s svojim očesom,« je izjavil Ravnikar. Tako tudi je spletni likovni natečaj razpisan z mislijo na Ravnikarjevo zapuščino.

Natečaj z naslovom Kakšne oblike je prostor? je namenjen vsem generacijam, prijavijo se lahko posamezniki ali skupine. Dela so lahko narejena v različnih tehnikah, kot so risba, slika, fotografija, grafika, tridimenzionalni objekt ali dela v mešani in digitalni tehniki, in morajo biti narejena v času natečaja, pogoj pa je še, da niso bila predhodno objavljena ali javno razstavljena.

Organizator: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in Center arhitekture Slovenije

 

Knjižnica pod krošnjami 2023: knjižna polica o Edvardu Ravnikarju

9.–16. junij

Borov gozdiček

Na letošnji Knjižnici pod krošnjami v Novi Gorici bomo eno knjižno polico namenili izključno Edvardu Ravnikarju. Na polici bodo njegove knjige in knjige o njegovem delu.

Organizator: Mladinski center Nova Gorica

 

Knjižnica pod krošnjami 2023: arhitekturna delavnica za mlade »Rdeče niti hiše«

9. junij

10.00

Borov gozdiček

Arhitekturno delavnico z naslovom Rdeče niti hiše bomo izvedli skupaj s Centrom arhitekture Slovenije. Delavnica bo namenjena osnovnošolcem druge triade. Na delavnici se bo z intervencijo v prostor tvorilo nove prostore bivanja, igre, branja.

Organizator: Mladinski center Nova Gorica

 

Rezidenčni program R.o.R, Gostujoči umetnik Sz. Berlin / Alexei Monroe: zaključni dogodek raziskovalne rezidence z odprtjem razstave in koncertom

15. junij

20.00 Predstavitev videa in digitalnih printov Sprava in sinteza (NVG-23), Sz. Berlin

Studio 136 (Stara šola, Šempas 136)

21.30  Koncert Disonantna sinteza, Sz. Berlin

Ploščad pri stari šoli (v primeru slabega vremena dvorana Kulturnega doma Šempas)

Irski ustvarjalec Sz. Berlin / Alexei Monroe bo predstavil rezultate večmesečne raziskovalne umetniške rezidence, ki je podprta s strani Zavoda Go!2025 v sklopu Evropske prestolnice kulture. Rezidenca R.o.R - Sprava in sinteza bo prispevala vpogled v zgodovino in sedanjost arhitekture Nove Gorice na inovativen, ustvarjalen način skozi koncert in razstavo videa ter digitalnih printov.

Večer bodo spremljali glasbeni vložki po izboru Dj-a Codex Europa in kulinarične stvaritve Turističnega društva Šempas.

Organizator: BridA zavod za sodobno Umetnost – Koordinator: R.o.R zavod za sodobno umetnost

 

Odprtje dopolnjene razstave GO*S50-60, Mesto in prebivalci v 50. in 60. letih

17. junij

20.00

Grad Kromberk

Občasno razstavo GO*S50-60 smo med drugim dopolnili z novim uvodnim delom. Obogatili smo jo z razmišljanjem Tomaža Vuge o Novi Gorici. V besedilu nam avtor poda svoj pogled na realizacijo Ravnikarjeve vizije mesta, samo besedilo pa dopolnjuje tudi Ravnikarjeva risba perspektive Nove Gorice.

Razstava bo na ogled do 31. decembra 2023.

Organizator: Goriški muzej

 

Počitniško varstvo otrok z ustvarjalnimi delavnicami na temo arhitekture

junij–avgust

Mladinski center Nova Gorica

V okviru ustvarjalnih delavnic, ki bodo potekale v poletnem počitniškem varstvu, bodo otroci poustvarjali Novo Gorico iz odpadnega materiala.

Organizator: Mladinski center Nova Gorica

 

Pogovorni popoldnevi Življenje v ruskih blokih nam sporoča ...

20. julij–21. julij

18.00

Ruski bloki

Klepet o življenju v ruskih blokih nekoč in danes.

Organizator: ZRC SAZU, Zavod za varstvo  kulturne dediščine OE Nova Gorica, Univerza na Primorskem 

 

Letni kino Silvana Furlana

28. julij–4. avgust

21.00

Ploščad Silvana Furlana (v primeru slabega vremena Kulturni dom Nova Gorica)

Na 11. izvedbi Letnega kina Silvana Furlana se bomo v sodelovanju z Društvom primorskih arhitektov posvetili vlogi arhitekture in kulture bivanja, tokrat v kontekstu filma.

Organizator: Kinoatelje in Kulturni dom Nova Gorica ob podpori Mestne občine Nova Gorica

 

Mednarodni mladinski filmski tabor

13.–18. avgust

Zaključni večer Mednarodnega mladinskega filmskega tabora

18. avgust

21.00

Dijaški dom Nova Gorica

Na 12. izvedbi Mednarodnega mladinskega filmskega tabora bodo nadobudni filmarji pristopili k ustvarjanju pod naslovom Svoboda prostora. Tokrat bomo iskali skupen jezik filma in arhitekture. Bo to skozi načrtovanje scenarijev in zgodborisov, izdelavo maketnih rekvizitov za animacijo ali pa iskanje navdiha prek idej Edvarda Ravnikarja? Do končne projekcije zatrdno ne vemo. Znano je le, da se bodo mladi s pomočjo mentorjev prepustili kreativnosti. Njihovi posnetki bodo premierno predstavljeni na zaključnem večeru.

Organizator: Kinoatelje in Ustanova Silvana Furlana ob podpori Mestne občine Nova Gorica

 

Spoznajmo pionirje slovenske arhitekture in arhitekta Edvarda Ravnikarja

»Ravnikar in Fabiani, Plečnik in Vurnik – kdo so ti gospodje?«

Tehniški dan za sedme razrede vseh osnovnih šol v Mestni občini Nova Gorica

september – oktober 2023

Spoznali bomo življenje in delo začetnikov slovenske arhitekture: Maksa Fabianija, Jožeta Plečnika in Ivana Vurnika ter arhitekta Edvarda Ravnikarja, ki je načrtoval Novo Gorico. Poiskali bomo tudi trajnostne vidike delovanja vseh arhitektov ter jih primerjali z načeli trajnostnega oblikovanja mest in arhitekture v današnjem času.

Organizator: Center arhitekture Slovenije ob podpori Mestne občine Nova Gorica

 

Večer ob občinskem prazniku s slavnostno sejo Mestnega sveta in podelitvijo nagrad Mestne občine Nova Gorica

8. september 2023

20.00

Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Ravnikarjeva idejna zasnova novega mesta, kjer so v času gradnje in mladinskih delovnih brigad mladi dobesedno »orali ledino«, je tudi eno najpomembnejših del tega velikega moža. Na osrednjem dogodku ob občinskem prazniku bomo razgrnili mesto kot na dlani: od starega k novemu, od današnjega k bodočemu. S plesnim ansamblom, video posnetki in glasbo se bomo posvetili mestu in letošnjim nagrajencem, ki so pomembno zaznamovali življenje v njem.     

Organizator: Mestna občina Nova Gorica

 

Pogovorni večer o Ravnikarjevih/Ruskih blokih v Novi Gorici

10. in 11. september

19.00

zelene odprte površine med stanovanjskimi bloki

V okviru pogovornega večera, na katerem bodo sodelovali različni gosti, bodo predstavljene vrednote, ki odlikujejo prve stanovanjske bloke v Novi Gorici, in pomen le-teh za Novo Gorico in za njene prebivalce. Večer bo obogaten s projekcijo pogovorov z arhitekti in prebivalci Nove Gorice izpred dvajsetih let.

Organizator:  Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Nova Gorica, ZRC SAZU, Raziskovalna postaja Nova Gorica, Univerza na Primorskem, Fakulteta za humanistične študije, Center arhitekture Slovenije, KINOkašča/CINEMattic in Kinoatelje Raziskovalna postaja Nova Gorica in KINOkašča/CINEMattic

 

Ustvarjalna delavnica Igramo se Ravnikarja – od idej do sodobnega in zelenega mesta

12. september

17.00

Xcenter

V Xcentru bomo naslovili domišljijo in vizijo Ravnikarja pri snovanju Nove Gorice. Z vodeno igro in uporabo različnih orodij delavnice Xcentra bomo skupaj z udeleženci zgradili mesto v malem. Pozornost bo namenjena tudi zelenim površinam in bogati botanični pestrosti mesta. Na delavnici bomo uporabljali različne materiale in tehnološke procese ter sledili časovnemu traku, kako je nastajalo naše mesto.

Delavnica je namenjena širši javnosti, le spodnja starostna meja je 12 let.

Organizator: Xcenter, GO! 2025

 

Literarna pokrajina Goriške, 4. literarni sprehod Prostor srečevanj in povezovanja

16. september

9.00

Trg Evrope, Erjavčeva ulica, Gimnazija Nova Gorica, Goriška knjižnica Franceta Bevka

Na literarnem sprehodu bodo posamezniki in društva počastili obletnice Ivana Trinka-Zamejskega, Nevina Birse, Mateja Bora, Ivana Roba ter obeležili Ravnikarjevo leto.

Organizator: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti Nova Gorica in Zveza kulturnih društev Nova Gorica

 

Vodstvo ob letu Edvarda Ravnikarja: Ravnikarjeva Nova Gorica

20. september

18.00

Zbirno mesto pri Spomeniku urbanizma Nove Gorice (Bevkov trg)

Udeleženci bodo lahko spoznali, kako se različni dejavniki, ki so botrovali nastanku mesta, še danes izkazujejo v njegovi fizični podobi, obenem pa tudi, kako so v to fizično podobno vtkane prvine, ki jih je v svoji prvotni zasnovi zastavil arhitekt Edvard Ravnikar in ki kljub vsemu povojnemu dogajanju ostajajo še vedno prepoznavne. Vodili bodo arhitekta Aleksandra Torbica in Simon Kerševan (Društvo primorskih arhitektov) in prof. umet. zgod. in zgodovine Alenka di Battista (Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije).

Organizator: Zbornica za arhitekturo Slovenije v sodelovanju z Društvom primorskih arhitektov in Zavodom za varstvo kulturne dediščine

 

Vodstvo ob letu Edvarda Ravnikarja: Ravnikarjeva Nova Gorica

26. september

17.00

Zbirno mesto pri Spomeniku urbanizma Nove Gorice (Bevkov trg)

Udeleženci bodo lahko spoznali, kako se različni dejavniki, ki so botrovali nastanku mesta, še danes izkazujejo v njegovi fizični podobi, obenem pa tudi, kako so v to fizično podobno vtkane prvine, ki jih je v svoji prvotni zasnovi zastavil arhitekt Edvard Ravnikar in ki kljub vsemu povojnemu dogajanju ostajajo še vedno prepoznavne. Vodili bodo arhitekta Aleksandra Torbica in Simon Kerševan (Društvo primorskih arhitektov) in prof. umet. zgod. in zgodovine Alenka di Battista (Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije).

Prijave na: nova-gorica@vipavskadolina.si

Organizator: Mestna občina Nova Gorica in Center trajnostne mobilnosti v sodelovanju z Društvom primorskih arhitektov

 

Arhitekturna delavnica o Ruskih/Ravnikarjevih blokih za otroke in mlade po srcu

30. september

10.00

Zelenica med Ruskimi bloki

V okviru arhitekturne delavnice bodo udeleženci na igriv in zanimiv način pobliže spoznali arhitekturo Ruskih/Ravnikarjevih blokov. Sočasno bo potekal klepet o življenju in pomenu Ruskih/Ravnikarjevih blokov danes. Delavnica je prvenstveno namenjena otrokom stanovalcev blokov.

Organizator: Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Nova Gorica, ZRC SAZU, Raziskovalna postaja Nova Gorica, Center arhitekture Slovenije, Univerza na Primorskem, Fakulteta za humanistične študije

 

Razstava »Ravnikar in Nova Gorica«

5. oktober

razstavni prostor med Goriško knjižnico Franceta Bevka in Slovenskim narodnim gledališčem Nova Gorica

Za gradnjo Nove Gorice je bila leta 1947 izbrana urbanistična rešitev izjemno plodovitega slovenskega arhitekta Edvarda Ravnikarja. Čeprav je pri načrtovanju mesta sodeloval le v prvih letih, ga je kljub temu zaznamoval s temeljnimi potezami in značajem modernističnega mesta z obsežnimi zelenimi površinami. Razstava bo prikazovala Ravnikarjevo zamisel mesta, njeno nastajanje in umeščanje v prostor ter samega avtorja.

Organizator: Društvo primorskih arhitektov in Mestna občina Nova Gorica

 

Dan arhitektov 2023

6. oktober

Občinska palača

Dan arhitektov, največji arhitekturni dogodek leta, bo letos potekal v Novi Gorici, novo nastalem mestu ob meji, katere osnovno zasnovo je postavil arhitekt Edvard Ravnikar. V okviru Dneva arhitektov bodo podeljena najvišja strokovna priznanja, na priložnostni razstavi Slovenska arhitektura in prostor 2023 pa bodo na ogled postavljeni najboljši projekti preteklega leta.

Organizator: Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije ob podpori Mestne občine Nova Gorica

 

Muzejski torkov večer z Ravnikarjevimi diplomanti

24. oktober

19.00

Grad Kromberk

Muzejski torkov večer bo posvečen arhitektu Edvardu Ravnikarju. Gostje bodo njegovi diplomanti iz Nove Gorice. Pogovor bo vodil direktor Goriškega muzeja Vladimir Peruničič.

Organizator: Goriški muzej

 

Razstava s projekcijo likovnih del v okviru likovnega natečaja v Ravnikarjevem letu »Kakšne oblike je prostor?«

4. december

16.30

TIC Nova Gorica

17.00

Točka ZKD Nova Gorica

Spletni natečaj z naslovom Kakšne oblike je prostor? je bil namenjen vsem generacijam in je potekal med 27. 3. in 27. 10. 2023. Likovna dela so  prikazana v spletni galeriji in v javnih projekcijah.

V Novi Gorici si razstavo lahko ogledate v izložbi TIC Nova Gorica in v prostorih ZKD Nova Gorica (v času obratovanja).

Organizator: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Center arhitekture Slovenije, TIC Nova Gorica, Zveza kulturnih društev Nova Gorica

 

Predavanje »Bogo Zupančič: Arhitekt Edvard Ravnikar – poudarki iz njegovega raznovrstnega opusa«

12. december

18.00

Mestna galerija Nova Gorica

»Arhitekti imajo privilegij, da gradijo nove svetove ter nam s predmetnimi in vizualnimi rešitvami lajšajo in lepšajo svet,« pravi Bogo Zupančič, arhitekturni zgodovinar in kustos v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO), ki bo na predavanju v okviru Soočanj s sodobno vizualno umetnostjo orisal razvoj arhitekta Edvarda Ravnikarja in njegovih del. Slednja segajo vse od šolanja in sodelovanja pri profesorju Jožetu Plečniku, izpopolnjevanja pri Le Corbusieru v Parizu, poznavanja šole Bauhaus in Hochschule fur Gestaltung v Ulmu ter strukturalističnih tendenc v arhitekturi v drugi polovici 20. stoletja in utiranja lastne poti. Seveda bo govora tudi o pečatu, ki ga je arhitekt pustil v Novi Gorici.

Organizator: Kulturni dom Nova Gorica

 

Predstavitev Izvestja 2023

22. december

11.00

Goriško knjižno središče (Delpinova ulica 10 v Novi Gorici)

Letošnje Izvestje bo delno posvečeno Edvardu Ravnikarju in njegovi zapuščini na Goriškem z naslednjimi prispevki: Življenje v Ruskih blokih, Zasnova grobnice Kobilnik na Trnovem …

Organizator: ZRC SAZU, Raziskovalna postaja Nova Gorica

 

Krivec – sprehod po neplanirani Novi Gorici

pozimi

Zbirno mesto pri Spomeniku urbanizma Nove Gorice (Bevkov trg)

Poučni in raziskovalni itinerarij. V družbi arhitektov in kulturnikov bomo na sprehodu raziskovali nenačrtovana območja Nove Gorice in razmišljali, kako jih razumeti, valorizirati in vključiti v programe Evropske prestolnice kulture 2025.

Organizator:  Društvo humanistov Goriške

 

Predavanje »Vzdrževanje in konservatorstvo betona: Zakaj in kako?; Evolucija gradbenih tehnik armiranega betona: snov in konstrukcija«

pozimi

Protagonist gradbenih materialov 20. stoletja je vsekakor armirani beton, ki s svojo razsežnostjo dominira sodobno urbano krajino in je simbol njenega zgodovinskega prehoda. Gre torej za dediščino, ki jo je potrebno zaščititi in ohraniti, ker priča o spremembah družbe na prelomu in skozi 20. stoletje. Predavanje bo vodil mednarodni strokovnjak za konservatorstvo moderne dediščine in betonskih konstrukcij prof. Paolo Faccio, sicer predavatelj na skupnem podiplomskem programu Študiji Kulturne dediščine, ki ga Univerza v Novi Gorici izvaja v sodelovanju z Univerzo IUAV iz Benetk.

Organizator: Univerza v Novi Gorici, Univerza IUAV iz Benetk in Mestna občina Nova Gorica

 

Vodeni ogledi Nove Gorice s predstavitvijo mesta, lokalne kulinarike in vin

V okviru Ravnikarjevega leta bomo na Javnem zavodu za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina obiskovalcem mesta (arhitektom, ostalim strokovnim skupinam, organiziranim skupinam navdušencev…) organizirali vodene oglede mesta, ki jih bomo dopolnili z eno-gastronomsko izkušnjo. Sodelovali bomo s turističnimi vodniki, lokalnimi ponudniki in agencijami. Za oglede bo potrebna predhodna najava.

Organizator: Javni zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina

 

Evropska prestolnica kulture 2025 Nova Gorica - Gorica

2023–2025

Znotraj programa EPK bo arhitekt Edvard Ravnikar ena ključnih osebnosti, ki jo bomo obravnavali. Med večjimi projekti izpostavljamo razstavo Od Ravnikarja do Ravnikarja, ki jo pripravljamo skupaj z nosilcem Nonument group in v sodelovanju z Muzejem za arhitekturo in oblikovanje MAO ter kustosom dr. Milošem Koscem. Osredotočila se bo na arhitekturo od Edvarda do Vojteha Ravnikarja, dva arhitekta, ki sta zaznamovala podobo današnje Nove Gorice, poudarek bo na odkrivanju opuščenih in neuresničenih plasteh mesta. Tudi v osrednjem projektu EPK, naslovljenem EPIC – European Platform for the Interpretation of the Century, evropska platforma interpretacije 20. stoletja, bo vključeno obdobje nastanka mesta in refleksija znotraj evropske dimenzije. V projektu Ab initio, skupaj z zavodom Magistrala in drugimi partnerji vrednotimo novogoriško modernistično dediščino ter jo postavljamo v perspektivo drugih »novih mest«. Skozi Episkop, ki ga v okviru programa EPK pripravlja novogoriška Raziskovalna postaja ZRC SAZU, bodo znanstveni raziskovalci v enem od sklopov obravnavali modernistično dediščino Nove Gorice, ta dediščina pa je tudi predmet obravnave skozi rezidenčni program R.o.R. zavoda BridA, v okviru katere se izvaja interpretacija Ravnikarjeve in modernistične arhitekture skozi perspektivo sodobne umetnosti. 

Organizator: GO! 2025 – Evropska prestolnica kulture, Nova Gorica v sodelovanju z nosilci projektov Raziskovalno postajo ZRC SAZU Nova Gorica, Nonument group, zavodom Magistrala, zavodom BridA, prestolnico Chemnitz Eco 2025 ter partnerji Muzejem za arhitekturo in oblikovanje Ljubljana, Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Društvom humanistov Goriške, CCAE iz Prage, Meido Beamy Space z Dunaja, Zvezo novih mest in Ministrstvom za kulturo Republike Slovenije.

Mestna občina Nova Gorica letošnje leto posveča arhitektu Edvardu Ravnikarju.

Če je bilo leto 2022 posvečeno učitelju,  Jožetu Plečniku, je leto 2023 posvečeno učencu, Edvardu Ravnikarju. In če je bil čas, ko je Plečnik vihtel poteze bodočih arhitektur, čas iskanja slovenske identitete, se je Ravnikar obračal v svet in kot eden izmed najbolj izvirnih prenašalcev Plečnikovega sporočila združeval lokalno tradicijo z modernimi povojnimi tokovi v arhitekturi. 

Nova Gorica je nastala zaradi izgube stoletnega regionalnega, gospodarskega, kulturnega, izobraževalnega središča mesta Gorice, ki je bilo s pariško mirovno pogodbo po drugi svetovni vojni dodeljeno Italiji. Zavedanje o nastali praznini je kmalu podprla tudi politična odločitev o izgradnji novega mesta, ki naj bi služilo kot izložbeno okno jugoslovanskega socializma, saj bi hkrati izpostavljalo šibke točke kapitalističnega režima in mest. Propaganda socialističnega režima se je prav na primeru Nove Gorice vzpostavila zelo plastično (»izložbeno okno«/ »mesto, ki bo sijalo prek meje«) pod taktirko izbranega arhitekta Edvarda Ravnikarja, ki je z arhitekturo in urbanizmom skušal zajeti duha časa, ki je nakazoval prehod tako na politični kot na vseh po vojni na novo vzpostavljenih ravneh življenja. Kot Plečnikov učenec je v njegovi arhitekturi zaznati duha klasicizma, preko izkušenj, ki jih je dobil z nekajmesečnim delom v studiu slovitega Le Corbusiera pa se njegova arhitektura sooča z brutalizmom, surovostjo oziroma preprostostjo ljudskosti, ki se je iz roda v rod prenašala predvsem z uporabo lokalnih materialov in upoštevala razvoj sodelovanja z mojstri izven formalno šolanih mož (t. i.  vernikularna ali preprosta arhitektura). In ker je arhitektura že od svojih začetkov ena od odločilnih manifestacij oblasti, se je tudi podpis v krajino na primeru novega mesta ob mej i uresničeval glede na odnos oblasti do tukajšnje stvarnosti. Kratkotrajno socrealistično arhitekturno obdobje velikega zaleta se je kmalu po letu 1949, s sporom z Informbirojem, odpovedalo povojni estetski shemi (ruskega) socialističnega realizma, ko tudi arhitektura podrejena višjim ciljem izgrajuje novega človeka, nov sistem. Jugoslavija tako navznoter kot navzven sprejme modernizem kot uradni izraz, ki predstavlja in propagandira razvoj družbe tako svetu kot sebi v svobodni Jugoslaviji. Mesto je še naprej dokazovalo moč novega družbenega sistema in njegovih voditeljev. Politična elita je uporabljala načrtovanje mest kot sredstvo prezentacije moči in programski napredek družbene transformacije. Nova Gorica se, kot veleva čas vse bolj manifestira v (nikoli zares dokončan oz. uresničen) modernistični projekt. Pa vendar »mesto ni podoba, mesto je proces«, če parafraziramo samega Ravnikarja, in da bi se tega »regionalno pogojenega modernizma« še bolj zavedali, leto posvečamo Edvardu Ravnikarju, saj nenazadnje živimo v Ravnikarjevem mestu. V mestu, kjer se je iz miselne discipline kot rezultat življenjske filozofije, izdelanih nazorov rodila arhitektura.

In v projektu Nove Gorice je od samega začetka slutiti optimizem v arhitekturi in priklic zavedanja, da gre za mediteranski prostor, zato mora življenje potekati izven zidov, na soncu, ob zelenju v skupnem, javnem. Zato je med stavbami toliko pavz, praznin, toliko prostora, toliko zraku, možnosti, priložnosti. In če je pred leti Muzej moderne umetnosti v New Yorku prepoznal Ravnikarjev pomen v svetovnem merilu, je priložnost Ravnikarjevega leta, da ga razišče v mikrokozmosu ali »na licu mesta«, nenazadnje tudi v njegovem mestu, Novi Gorici.

 

RAVNIKARJEVO LETO V RAVNIKARJEVEM MESTU oblikujejo:

Center arhitekture Slovenije, Društvo primorskih arhitektov, Društvo humanistov Goriške, Goriška knjižnica Franceta Bevka, Goriški muzej, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Območna enota Nova Gorica, Javni zavod GO! 2025, Javni zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina, Kinoatelje, Kulturni dom Nova Gorica, Mestna občina Nova Gorica, Mladinski center Nova Gorica, R.o.R zavod za sodobno umetnost, Univerza v Novi Gorici, Univerza IUAV iz Benetk, Xcenter, Zavod BridA, Zavod KINOkašča, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Nova Gorica, ZRC SAZU, Raziskovalna postaja Nova Gorica in Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije